Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kdyby Arsenal nechtěl hrát o titul, rozhodnu se jinak, zdůraznil Čech

Praha - Tahle zpráva nešla v poslední době zvlášť v českém sportovním světě minout. Petr Čech po jedenácti letech mění dres. Z Chelsea, kde z něj v uplynulé sezoně udělal trenér José Mourinho dvojku za Thibautem Courtoisem, míří k londýnskému rivalovi Arsenalu. Podle reprezentačního brankáře byl klub jasnou volbou, ostatně tam měl už jednou nakročeno. Přestup z Rennes ale tehdy kvůli pracovnímu povolení nevyšel. "Nemám obavy. Věřím, že Arsenal má velký potenciál na to, aby soupeřil s největšími rivaly na titul. Popereme se o něj. Jinak bych se rozhodoval jinak," uvedl Čech v exkluzivním rozhovoru pro ČT sport.

Brankář Arsenalu Petr Čech
zdroj: ČTK

Čech je ze všeho nejvíce zvědav, jaká bude v klubu atmosféra a co přinese letní příprava, která už klepe na dveře. "Nemám z toho obavy. Člověk si tak nějak matně pamatuje, jaké to bylo, když přišel do nové šatny a potkal nové spoluhráče. Mojí výhodou je, že díky působení v Premier League své nové spoluhráče znám," uvedl.

Trenér Chelsea José Mourinho: "Petr byl 11 let oddaným hráčem Chelsea a pomohl jí vyhrát téměř vše, co se dalo. Vždy jsem říkal, že chci, aby zůstal, ale chápu Petrovu potřebu chytat každý týden. Někdy musíte respektovat přání jiného a ocenit tak to, co pro klub odvedl. Ve fotbale je velmi vzácné, aby se udělalo rozhodnutí, jako je toto."

Ze všeho nejvíce mu leží na srdci, aby si rozuměl s obranou. "Snad najdeme způsob, abychom si rozuměli co nejlépe. Asi na mě nečekají žádná překvapení, bude to čistě o souhře s celým týmem. Věřím, že to bude fungovat co nejlíp," dodal Čech, pro něhož bylo nejdůležitější projít lékařskou prohlídkou. "Jinak mám do začátku přípravného kempu ještě relativně čas si všechno připravit."

Je nám líto, video expirovalo.
Petr Čech: Obavy nemám, ale jsem na to zvědavý

Souboje Chelsea s Arsenalem má v paměti jako velmi těžké. "Arsenal hraje skvělý fotbal, jeho hráči mají výborný pohyb, v týmu měli vždy velké individuality, třeba Thierryho Henryho. Vždycky, když jsme proti nim hráli, byl to těžký zápas, ale vesměs se proti nim výsledkově dařilo," zavzpomínal.

Kouč české reprezentace Pavel Vrba: "Jsem rád, že se Petr rozhodl už nevysedávat na lavičce, to určitě neprospívá nikomu a u brankářů je to o to složitější. Je to jen ku prospěchu věci. Čech je doopravdy brankář, který Arsenalu může pomoct v té jeho cestě, v tom, že nemá poháry. Určitě je chtějí, takže doufám, že za rok v Arsenalu budou zvedat nějaký pohár nad hlavu."

Čech nechce moc rozlišovat, co bude na způsobu tréninku Arséna Wengera jiné od Mourinha. "Každý má svůj způsob hry, ale každý tým taky hraje tak, aby vyhrál. Důležité je, abyste hráli tak, že musíte vyhrát. A to v Chelsea platilo vždycky. V Premier League jsou některé zápasy velice složité a ne vždy se člověk dostane k tomu, že se mu daří hrát fotbal," podotkl.

Právě setkání s Wengerem prý bylo pro jeho rozhodování, zda do Arsenalu skutečně přijít, zlomovým bodem. "Měl jsem s ním možnost před podpisem mluvit. On i Mourinho mají vítěznou mentalitu, velké ambice, což byl v mém rozhodování zlomový moment. Pořád chci být součástí týmu, který má velké ambice a chce vyhrávat. To bylo po našem rozhovoru jasné," zdůraznil.

Reprezentační jednička si už na nový dres s nadsázkou začala zvykat. "Po úvodních dnech, focení a všech aktivitách už mi to nepřijde až tak zvláštní. Ale musím se přiznat, že při prvních momentech mít po 11 letech mít jiný dres zvláštní je. Ale tak to ve fotbale chodí, je to součást toho života."

Čech v Praze na Strahově zahájil jubilejní desátý ročník své letní fotbalové školy. Děti ve věku sedmi až patnácti let se neučí jen fotbalovým dovednostem, ale také si zdokonalují angličtinu, dozvědí se, jak se správně stravovat či pečovat o své tělo. Čech bude poprvé s malými talenty dva dny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články