Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Juventus se rozloučil se sezonou vysokým vítězstvím, Higuaín rekordmanem Serie A

Turín – Fotbalisté Juventusu ukončili mistrovskou sezonu vítězstvím. V posledním kole italské ligy deklasovali Sampdorii Janov 5:0, dvě branky vstřelil argentinský útočník Paulo Dybala. Historie italské soutěže se přepisovala v Neapoli. Argentinský kanonýr Gonzalo Higuaín zaznamenal hattrick, čímž překonal střelecký rekord Serie A, který dosud držel švédský útočník Nils Gunnar Nordahl, jenž si v sezoně 1949/50 v dresu AC Milán připsal o branku méně.

Gonzalo Higuíin
zdroj: ČTK/AP

"Stará dáma" rozhodla o 29. ligové výhře v sezoně už v první čtvrthodině. Po pěti minutách hlavou překonal gólmana Brignoliho obránce Evra, o chvíli později byl za faul na Mandžukiče vyloučen slovenský obránce Sampdorie Škriniar a domácí navíc dostali k dispozici pokutový kop. Brignoli sice vystihl směr Dybalovy penalty, další brance však nezamezil.

V závěru poločasu Dybala zvýšil druhou trefou v zápase a v této sezoně se přímo podílel už na 28 gólech: 19 jich dal a na dalších devět přihrál. Žádný hráč Juventusu nezaznamenal podobně úctyhodnou bilanci v Serii A od ročníku 2007/08. Závěr zápasu patřil obráncům. Jediný gól v sezoně si v závěrečném utkání připsal Chiellini a skóre uzavřel jeho defenzivní kolega Bonucci.

Fotbalisté Neapole po výhře 4:0 nad sestupujícím Frosinone udrželi druhé místo zaručující přímý postup do Ligy mistrů o dva body před AS Řím, které zvítězilo na hřišti AC Milán 3:1.

Neapol byla v zápase s Frosinone podle předpokladů lepším týmem, naděje hostů na překvapivý bodový zisk ale do 44. minuty držel gólman Zappino. Poté už se ale prosadil domácí kapitán Hamšík a 81. ligovým gólem v dresu Neapole vyrovnal počin legendárního Diega Maradony.

Druhý poločas patřil argentinskému kanonýrovi Higuaínovi, jemuž k hattricku asistencemi dopomohli Allan, Hysaj a Mertens. Bývalý hráč Realu Madrid získal rekord vskutku stylově: 36. gól v sezoně vstřelil nůžkami.

AS Řím by v případě jakéhokoli zaváhání Neapole poskočilo na pozici vicemistra, tak to ale zůstalo i po výhře v Miláně na třetí pozici a o Ligu mistrů bude muset bojovat ve 4. předkole. V zápase na San Siru Římané potvrzovali formu z posledních zápasů a po gólech Salaha, El Shaarawyho a střídajícího Emersona vedli už o tři branky. V závěru pouze zkorigoval stav Bacca, s 18 góly nejlepší střelec AC Milán.

Šesté místo si pojistilo Sassuolo, které porazilo Inter Milán i díky dvěma Politanovým gólům 3:1. Pokud Juventus porazí ve finále Italského poháru AC Milán, zahraje si Sassuolo v příští sezoně Evropskou ligu.

Rozhodovalo se pochopitelně i na opačném pólu tabulky. Nejvyšší soutěž opouští Carpi, jemuž k záchraně nepomohla ani výhra na hřišti Udine. V souběžně hraném duelu totiž Palermo porazilo poslední Veronu. Třetím sestupujícím se již dříve stalo Frosinone.

Výsledky 38. kola italské fotbalové ligy

Juventus Turín - Sampdoria Janov 5:0 (15. z pen. a 37. Dybala, 5. Evra, 77. Chiellini, 85. Bonucci), AC Milán - AS Řím 1:3 (86. Bacca - 19. Salah, 59. El Shaarawy, 82. Emerson), Neapol - Frosinone 4:0 (52., 62., 71. Higuaín, 44. Hamšík), Sassuolo - Inter Milán 3:1 (6. a 39. Politano, 26. Pellegrini - 32. Palacio), Empoli - FC Turín 2:1 (13. Maccarone, 54. Zielinski - 56. Obi), FC Janov - Bergamo 1:2 (58. Pavoletti - 52. D'Alessandro, 82. Kurtič), Lazio Řím - Fiorentina 2:4 (2. Lulič, 73. Klose z pen. - 31. a 70. Vecino, 40. Bernardeschi, 45. Tello), Palermo - Hellas Verona 3:2 (28. Vázquez, 51. Maresca, 64. Gilardino - 49. Viviani), Udine - Carpi 1:2 (79. Di Natale z pen. - 36. z pen. a 38. Verdi), Chievo - Boloňa 0:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články