Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jsme zdravý, čistý tým, těší Zelenku zlato českého malého fotbalu z Eura

Doslova zlatý Kyjev prožili minulý týden reprezentanti v malém fotbalu. Ve finále na mistrovství Evropy si totiž úřadující mistři světa poradili s favorizovaným Rumunskem 4:1. Podle reprezentačního manažera Luďka Zelenky je důvodem hlavně česká organizace hry, taktická vyspělost i soudržnost týmu. A možná to bude znít jako klišé, ale i srdce. "A toho dáváme do hry víc než ostatní," říká expert ČT sport. Celý rozhovor, v němž Zelenka objasňuje i peripetie s Michalem Balejem a zabývá se vyhlídkami na MS 2019, je součástí nového Fotbal Fokus podcastu, který si můžete pustit v článku.

Česká reprezentace v malém fotbale
zdroj: FB Malý fotbal - Reprezentace ČR autor: Elizaveta Kuzenkova

"Z dlouhodobého hlediska vnímáme, že přesně tohle jsou naše nadstavbové věci. Když je dáme do zápasu, tak se nám to většinou povede. Velkou výhodu máme v práci s brankářem," připomíná Zelenka výkony Ondřeje Bíra. "Tak nehraje žádný jiný gólman. To je zásadní," dodává.

V čem český tým naopak lepší není? "To jsou takové klasické a potřebné fotbalové zbraně, jako je technika, rychlost. V tom určitě nevynikáme," říká otevřeně Zelenka s tím, že Češi určitě neměli nejsilnější tým na turnaji. "Měli jsme pomalejší rozjezd, v základní skupině se nám příliš nedařilo," vzpomíná Zelenka.

POSLECHNĚTE SI FOTBAL FOKUS PODCAST (část o malém fotbalu začíná na 1:02:45):

Češi na Ukrajině zvítězili nad Tureckem a Ázerbájdžánem, pak ale přišly remízy s nebezpečným Srbskem a Maďarskem. Ze skupiny tak šli z druhého místa právě za Srby. Ve čtvrtfinále národní tým přešel přes Bosnu a Hercegovinu (3:1) a následně si poradil s Anglií (5:0).

"Zápasy jsme urvali víc srdcem než kvalitou, byť jsme lepší byli, ale nepadalo nám to, měli jsme trochu smůlu a soupeři se na nás připravili. Tak tak jsme se prokousali do vyřazovacích bojů," ví Zelenka, jehož celek měl jen o bod více než Maďaři. "Mančaft si ale sedal, věřili jsme si a proti těžším soupeřům předváděl paradoxně lepší výkony. Rumunsko, Maďarsko a Kazachstán na tom byly lépe než my, co se týče individuálních kvalit hráčů," doplňuje.

Zelenka je navíc rád, že řada fotbalistů se k výzvě reprezentovat zemi postavila aktivně a pozitivně. "Vnímáme ochotu kluků tam jet, něco obětovat pro to, aby se na šampionát vůbec dostali," chválí, ale jedním dechem dodává i druhou stranu věci: "Bylo několik, kteří cítili, že nemají šanci se tam dostat, přitom tu šanci měli. Ale rovnou házeli flintu do žita před přípravným kempem."

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace v malém fotbale ovládla ME po výhře nad Rumunskem

Nejzásadnějším se podle něj ukázal případ Michala Beleje, futsalové hvězdy Sparty. "Toho jsem bral jako hotového hráče, který pozvedl tým. Z jeho aktivity jsem ale zavnímal, že by to mohl být problém. Tu snahu neměl a asi by chtěl být brán za hvězdu, což nikomu neslibujeme, byť si to třeba Koudelka, Paděra, Levčík zaslouží za odvedené výkony. Možná proto jsme právě tým, že nemáme nějaké výsostné postavení v týmu," vysvětluje někdejší hráč Slavie, Teplic či Brna.

Kdo dominuje malému fotbalu podle Luďka Zelenky:

"Věřím, že Brazílie. Má exkluzivní hráče. Anglie, Francie, Španělsko jsou trochu za námi a kvalitou i za Rumunskem, Bosnou či Ruskem, Slovinskem a Maďarskem. Malý fotbal tam není tak populární, hraje to míň hráčů a většinou ty reprezentační týmy jsou složené z kluků, kteří spolu hrají v nějakém týmu."

Reprezentaci nyní příští rok čeká světový šampionát v Austrálii, hrát se bude v Perthu. Vyhrát však bude podle Zelenky těžší a těžší. "Špička je široká, týmy se na nás připravují. Hrana mezi úspěchem a neúspěchem je strašně úzká. Postupové klíče, speciálně co byly na Euru, byly hrozně těžké a mohli jsme klidně nepostoupit i my."

Cesta by mohla být hlavně v současném nastavení českého týmu. "Můžeme to vyhrávat kvůli tomu, jak to máme postavený. Jsme zdravý, čistý tým, to je hrozně důležitý. Hráčskou kvalitu budeme hledat, ale nic lepšího teď pro malý fotbal v Česku neběhá. Budeme se snažit, aby ti kluci ze sebe dostali to nejlepší, co na dané akci jde. Zatím se nám to daří," dodává Zelenka.

Robin Demeter slaví gól v semifinále ME
zdroj: ČT sport

A to i s vidinou toho, že by si některé hráče mohli vyhlédnout třeba v zámoří, k čemuž se už nyní schylovalo. "Nedohodli jsme se na testování kluků v USA, které by samo o sobě nezaručovalo to, že tam zůstanou. Na to jsme nenalezli společnou řeč."

Americký zájem navíc ochladl, ve vzduchu visela i otázka peněz. "Někdo by to musel platit, což česká asociace nechtěla, Američani se taky najednou tolik netvářili po tom obrovském zájmu ze začátku. Trochu to utichlo, ale myslím, že vítězstvím na Euru a před mistrovstvím světa tyhle hlasy opět zesílí," těší se Zelenka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články