Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Mistrovství Evropy je realitou. Jednadvacítka postupuje po remíze s Islandem

Česká reprezentace do 21 let se může těšit na evropský šampionát. Mladíci pod vedením trenéra Jana Suchopárka uhráli v odvetě baráže bezbrankovou remízu s Islandem a po úvodním triumfu 2:1 postupují na Euro. 

"Lvíčata" se kvalifikovala na druhý evropský šampionát za sebou a celkově devátý v samostatné historii.

"Poslední krok je vždycky nejtěžší. Mužstvo jsme připravili na nelehkého soupeře a na to, že bude hrát úplně jinak než v prvním utkání. Nehráli jsme dobře, ale měli jsme Matěje Kováře v bráně, který zachránil tři góly a pomohl nám k postupu," řekl trenér Jan Suchopárek.

První poločas nabídl jedinou vážnější příležitost. V 21. minutě nacentroval Gabriel do vápna na Sejka, jehož pohotová rána skončila vedle. Hosté gólmana Kováře za celé úvodní dějství vůbec neohrozili.

Poprvé se tak stalo až v 56. minutě, kdy Baldurssonovu střelu z hranice vápna vyrazil Kovář nad. Vzápětí Thorhallsson zpoza šestnáctky těsně minul. Na opačné straně Červův dalekonosný pokus vytáhl brankář Valdimarsson.

Poté dal o sobě znovu vědět soupeř, jenže Óskarsson zblízka hlavičkoval nad a Thordarsonovu střelu z otočky vyrazil Kovář. V 83. minutě si Valdimarsson poradil s Červovou dělovku po rohovém kopu.

V úvodní minutě nastavení předvedl zákrok zápasu Kovář, který reflexivně zastavil Fridrikssonovu střelu zblízka z voleje. Ten samý hráč Islandu byl poté v páté minutě nastavení vyloučen za úder loktem.

"Závěr byl napjatý, nehráli jsme nejlepší fotbal. Bylo to takové nijaké. Hlavně ale, že jsme na Euru. Čekal jsem, že Island bude ve druhé půli tlačit. Díkybohu za to, že mě míč v závěru trefil," prohlásil Kovář.

Na závěrečný turnaj postoupilo přímo devět vítězů skupin, s nimi Švýcarsko jako nejlepší celek z druhých míst a automaticky měly účast jistou pořadatelské země Gruzie a Rumunsko. Zbylí čtyři účastníci jsou z baráže. Složení skupin závěrečného turnaje určí los v Bukurešti 18. října.

"Je jedno, koho dostaneme. Bylo by příjemné, kdybychom dostali o něco lepší skupinu, abychom měli šanci na postup. Popereme se o dobrý výsledek," konstatoval Kovář.

Česko - Island 0:0

Rozhodčí: Krogh - Rasmussen, Dahl (všichni Dán.). ŽK: Kozák, Sejk, Valenta, Souček, Žambůrek, Hranáč - Thorhallsson, Bjarkason. ČK: 90.+5 Fridriksson (Island). Diváci: 5721. První zápas: 2:1, postoupilo Česko.

ČR: Kovář - Gabriel, Vitík, Hranáč, Jurásek - Žambůrek, Červ - Kozák (58. Daněk), Valenta (90. Souček), Ševčík (58. Kaloč) - Sejk (74. Fila). Trenér: Suchopárek.

Island: Valdimarsson - Ómarsson (72. Bjarkason), Ólafsson, Thorkelsson, Fridriksson - Baldursson, Thordarson (80. Ulfarsson), K. Hlynsson - Óskarsson, Willumsson (90. Mikaelsson), Thorhallsson (72. Tómasson). Trenér: Jónasson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články