Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

"Je to můj největší úspěch," řekl nejlepší střelec Evropské ligy Kozák

Řím/Praha - Dvakrát mu ve středečním finále Evropské ligy zatrnulo. To když Óscar Cardozo nejprve vypálil dalekonosnou ránu a v závěru, kdy se vytáhlý útočník dostával sám před Petra Čecha. Ani jedna šance však gólem neskončila, a tak se mohl český útočník Libor Kozák radovat z koruny nejlepšího střelce Evropskéh ligy, v níž nasázel osm branek.

Libor Kozák
zdroj: Isifa/EPA

Přitom si dobře uvědomuje i paradoxní situaci, ve které uvízl. Kozák totiž v této sezoně italské ligy ještě neskóroval a před víkendovým závěrečným kolem v Cagliari má poslední pokus na vymazání nuly v Serii A.

Úspěšný počin v EL, v níž Lazio skončilo ve čtvrtfinále, je ale pro Kozáka velkou vzpruhou. "Jsem rád, že jsem to vítězství uhájil. Zezadu mi už šlapalo na paty dost hráčů a docela dost jsem to sledoval. Teď to beru stoprocentně za nejlepší osobní počin v kariéře," řekl v dnešním rozhovoru Kozák. "Ale když jsem finále sledoval, tak mě také dost zamrzelo, že tam nejsme s Laziem. Moc nám nechybělo," podotkl Kozák, jehož tým ve čtvrtfinále vypadl s Fenerbahce Istanbul.

V EL za sebou Kozák nechal řadu věhlasných kanonýrů: šest branek nestačilo Fernandovi Torresovi z Chelsea, sedmkrát přesně zacílil Edinson Cavani z Neapole. Tentýž kousek předvedl i Óscar Cardozo, poražený finalista z Benfiky Lisabon.

Ve finále fandil Chelsea a Petru Čechovi

Právě Cardozo ve středu z penalty překonal českého brankáře Petra Čecha a v tu chvíli mu na Kozáka chyběl jediný gól. Nakonec se dotáhnout nedokázal a opavský odchovanec mohl na dálku slavit.

"Docela jsem fandil i Čechínovi (Petru Čechovi) a jsem moc rád, že už další gól Cardozovi nepustil. Čechínovi i Chelsea jsem navíc vítězství přál víc než Benfice. Takže to dopadlo nejlépe, jak mohlo," pochvaloval si Kozák.

Libor Kozák bojuje o míč
zdroj: Isifa/EPA

Jeho počin měl odezvu i v římském klubu. "Gratulovali mi kluci z týmu i trenéři. Myslím, že to je docela prestižní věc vyhrát mezi střelci v Evropské lize. Teď budu čekat, jestli mi z UEFA přijde alespoň nějaká trofej. A i kdyby ne, už mi to stejně nikdo nesebere," líčil Kozák.

V Serii A na branku stále čeká

Zatímco v Evropské lize se stal postrachem soupeřových obran, v italské Serii A letos stále střelecky mlčí. Kozák, který v minulých dvou sezonách v soutěži nastřádal deset branek, pro paradox nemá žádné logické vysvětlení. V lize sice nedostává tolik šancí jako v EL, ale na menší vytíženost střelecký půst nesvádí.

"Tím to není. V minulých letech jsem také moc nehrál a nějaké góly stejně dal. Teď mi to tam prostě nepadá. Do šancí se dostávám, ale nedokážu zachovat chladnou hlavu jako třeba v Evropské lize. Fakt nevím, čím to je. Ale štve mě to," prohlásil Kozák.

V týdnu se snažil přijít na jiné myšlenky třeba při sledování prestižního tenisového turnaje v Římě. A na památku si odnesl třeba společnou fotografii se španělským fenoménem Rafaelem Nadalem. "Perfektní zážitek, tenis je totiž mým velkým koníčkem a sleduju ho. Nejradši mám sice asi Federera, ale i fotka s Nadalem stojí za to," popisoval Kozák.

Starosti mu ale jinak vedle vlastního střeleckého mlčení dělá i současné postavení Lazia. Římané po špatné jarní sezoně klesli z druhého až na šesté místo a hrozí jim, že se z domácí soutěže neprobojují ani do příštího ročníku EL. Laziu hodně uškodila minulá porážka s Udine, které se nyní dostalo před Kozákův tým.

"Udine začíná být naším prokletím. V minulých dvou letech nás na konci sezony pokaždé připravili o předkolo Ligy mistrů, teď nám hrozí, že na náš úkor zase půjdou do Evropské ligy. Nebál bych se to možná nazvat komplexem," líčil Kozák. Věří ale, že Lazio nyní zvítězí v Cagliari a Udine zároveň podlehne Interu Milán.

"Finálový boj bude doslova na život a na smrt"

Lazio má šanci zajistit si účast v EL také v Italském poháru: V jeho finále 26. května nevyzve nikoho jiného než velkého městského rivala AS. Stane se tak vůbec poprvé v historii finálového utkání.

"V Římě se už měsíc nikdo nebaví o ničem jiném. Jsou toho plné noviny, televize, slyším to, když jdu do pekárny... Bude to veliký zápas doslova na život a na smrt. Nikdy jsem takový tlak nezažil. Když vyhrajeme, fanoušci nám odpustí celou letošní sezonu a možná i tu příští," žertoval Kozák. "Kdyby totiž Lazio zůstalo v příští sezoně bez pohárů, bylo by to pro nás hodně blbé," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články