Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Chelsea vyhrála 2:1 a slaví triumf v Evropské lize

Amsterodam - Chelsea se stala druhým klubem v historii, který dokázal ve dvou letech vyhrát Ligu mistrů a Evropskou ligu. O výhře 2:1 ve finále rozhodl až v druhé minutě nastavení srbský obránce Branislav Ivanovič. Benfica přitom byla aktivnějším mužstvem, co do počtu šancí rovněž hrála prim. Přesto se však raduje londýnský tým a s ním i Petr Čech - po Vladimíru Šmicerovi druhý český hráč, jenž vyhrál obě nejprestižnější klubové trofeje.

Chelsea s trofejí
zdroj: Gettyimages International

V samém úvodu střetnutí se iniciativy chytili spíše hráči Benfiky – již ve druhé minutě dokázal ve složité pozici mezi obránci hlavičkovat Óskar Cardozo, jeden z nejvyšších hráčů na hřišti však netrefil branku. Krátce poté reklamovali hráči portugalského týmu ruku Garyho Cahilla, stoper Chelsea však míč zasáhl ramenem – a tedy zcela korektně.

I přes kreativní sílu zálohy Chelsea hráli prim středopolaři Benfiky, chytré přihrávky i pohyb Gaitána a Matiče přinesly týmu trenéra Jesúse když ne brankovou, tak alespoň územní převahu. Slušivou kombinaci hráčů v červených dresech zakončoval zmíněný Gaitán – ovšem jen neškodnou střelou nad Čechovu branku. Benfica byla v ráži, ze skrumáže se míč brzy nato dostal až k Rodrígovi, který však míč v tom pravém okamžiku promáchl.

Paradoxně snad nejtvořivějším hráčem Chelsea byl David Luíz, nastoupivší na pozici štítového záložníka. Jeho dlouhé pasy hledající Torrese byly sice leckdy příliš dlouhé, anebo se španělský forvard nechal chytit do ofsajdu, jednalo se však snad o to nejpřekvapivější, s čím obhájci Ligy mistrů v první půlhodině směrem dopředu přišli. To na druhé straně jako kdyby pokusy portugalského mužstva brzdily přílišné ambice a snaha o líbivost – ve slibné pozici Gaitán místo střely volil boční pas, který však ani nemohl najít nikoho jiného než obránce v modrém.

První vážná příležitost Chelsea – Lampard napřáhl z hranice šestnáctky a Artur měl potíže, když před ním balon nepříjemně zaplaval. Levou rukou však brankář Benfiky zvládl míč vytáhnout nad břevno. Chelsea o sobě dala vědět, byla to však první a zároveň poslední vážnější akce hráčů v modrém v první půli.

I úvod druhého poločasu patřil Benfice, neduh z prvních 45 minut – překombinovanost v rozhodujících chvílích – se přenesl i sem. A když už zahrál jednoduše Cardozo, jeho sklepnutí odkopl stoper Chelsea. Vzápětí už to mohlo být 1:0, to by však sudí nesměl posoudit postavení právě Cardoza jako ofsajdové – opakované záběry ukázaly, že pokud to opravdu ofsajd byl, pak vskutku nepatrný.

Branka však přišla na druhé straně, dlouhý pas prodloužil na Torrese Juan Mata, ten proklouzl přes Luisaa a byl sám před Arturem – "samostatný nájezd" španělského forvarda však nezastavil ani on a přes doklouzávajícího beka Benfiky šel míč až do branky.

Záhy však byl stav znovu nerozhodný, když Azpilicueta zahrál v pokutovém území jasně rukou a Cardoza proměnil z následné penalty. Šlo už o jeho sedmý gól v tomto ročníku Evropské ligy a dost možná ten nejdůležitější. Chvíli to poté vypadalo, že se nebezpečný paraguajský forvard při penaltě zranil, brzy nato však už byl zpět na hřišti – jeho tým však díky předchozímu střídání po Torresově gólu nyní hrál v o dost ofenzivnějším složení. Navíc se zranil Garay a musel ho ve středu obrany nahradit Jardel, čímž Benfica provedla své třetí a poslední střídání.

Nadále hrozili hlavně hráči z Lisabonu – Cardozo napřáhl, osmou branku v tomto ročníku EL nepřidal, ačkoliv se na tom mnoho přičinil Petr Čech. Ostrou ránu totiž vytáhl nad brankovou konstrukci. Na druhé straně se však brzy poté činil Frank Lampard, jehož pumelice trefila břevno branky. Artur plachtící vzduchem již byl překonán.

A pak už se radovala Chelsea - Jardel o sebe nechal míč zahrát na roh a z něj o osudu zápasu, ale i celého finále Evropské ligy rozhodl Branislav Ivanovič. Jeho přesná hlavička zaplula do sítě, brankář Artur byl zcela bezmocný. Chelsea slaví, Benfika - po finále, kterému herně vévodila - smutní.

"Náš tým si to vítězství zasloužil za to, jak těžkou sezonu za sebou máme. Benfica zahrála opravdu skvěle, my jsme ale na konci zužitkovali tvrdou přípravu při standardních situacích. Trofej si zasloužíme," řekl po utkání Ivanovič.

"Nikdo si ten gól nezasloužil více než právě Ivanovič za to, jak nám pomáhá v obraně. Benfica byla v první půli určitě lepší, ale zvládli jsme to jako tým a pomohlo nám vědomí, že tohle byla možná naše poslední šance tuto soutěž vyhrát," dodal kapitán Chelsea Frank Lampard.

Benfica Lisabon - Chelsea 1:2 (0:0) 

Branky: 68. Cardozo z pen. - 60. Torres, 90.+2 Ivanovič. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Garay, Luisao - Oscar. Diváci: 46 163.  

Benfica: Artur - Almeida, Luisao, Garay (78. Jardel), Melgarejo (66. John) - Pérez, Matič, Rodrigo (66. Lima) - Salvio, Cardozo, Gaitán. Trenér: Jesus.

Chelsea: Čech - Azpilicueta, Cahill, Ivanovič, Cole - Luiz, Lampard - Ramires, Mata, Oscar - Torres. Trenér: Benítez.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články