Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Jarošík končí ve Spartě, na hostování má přijít Vacek

Praha – Neslavně skončil dlouho očekávaný návrat Jiřího Jarošíka na Letnou. Ve Spartě nakonec odehrál pětatřicetiletý stoper jen dvě sezony, letos do přípravy Letenských na novou sezonu už nenastoupil a bude si hledat nové angažmá. Ostatní zkušení hráči včetně kapitána Marka Matějovského, o jejichž odchodu se také hovoří, se ale na prvním tréninku hlásili. Brzy by se měla na Spartě objevit i první letní posila – záložník Kamil Vacek, jenž by měl přijít na hostování z Chieva.

Jarošíkův odchod z Letné je už téměř hotovou věcí. Zkušený zadák, který o většinu jarní části uplynulé sezony přišel vinou svalového zranění a po návratu herně nepřesvědčil, podle všeho zakotví v některém zahraničním klubu. Jarošík má ve Spartě smlouvu do konce června s následnou opcí, ta však nebude uplatněna. "S Jirkou jsme se vzájemně dohodli, že si bude hledat nové angažmá. Proto dnes nezahájil přípravu s A mužstvem," uvedl Kasík.

Před několika dny se objevily informace o tom, že o Jarošíka stojí australské kluby ze Sydney a Melbourne. Kouč Vítězslav Lavička počítá s tím, že Sparta vstoupí do sezony se středními obránci Ondřejem Švejdíkem, Mariem Holkem, Romanem Polomem a Jakubem Brabcem, který se vrací z hostování v Brně. Příchod obránce Víta Beneše z Jablonce, jehož by Sparta také ráda získala, prý zatím není aktuální.

Jakub Otava, člen představenstva Sparty

"Jirka pro Spartu odvedl hodně práce, nikdo ho odsud nevyhazoval a dál s námi mohl trénovat. Ale po vzájemné dohodě jsme dospěli k názoru, že mu nebudeme bránit v odchodu na zahraniční angažmá, což bylo i jeho přání. Jirka se rozhodl pro individuální přípravu."

Do přípravy se Spartou nenastoupili ani Andrej Kerič, Martin Zeman, Milan Švenger a Milan Jirásek, který do Sparty přišel před dvěma roky s velkou pompou z juniorky Interu Milán. Tato čtveřice dostala dle slov Jakuba Otavy svolení hledat si nové angažmá. "Vzhledem k tomu, že fáze přípravy je tak krátká, že je potřeba precizovat od samého začátku, rozhodli jsme se, že jim umožníme, aby se připravovali individuálně," řekl Otava. 

Jarošík sám o svém budoucím působišti nemá jasno, nevylučuje ani návrat do ruské ligy. "Znám ruský jazyk, takže je klidně možná varianta návratu do Ruska," uvedl.

Z Chieva má hostovat Vacek

První posilou Sparty by se naopak měl stát Kamil Vacek, který by na Letnou měl přijít na roční hostování z italského celku Chievo Verona. Šestadvacetiletý hráč je už s letenským klubem, odkud před dvěma lety na Apeninský poloostrov odešel, dohodnutý na spolupráci a v příštím týdnu se už zřejmě zapojí do tréninku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta začal přípravu už bez Jarošíka

Člen představenstva Sparty Jakub Otava ale upozornil, že celou transakci je nutné ještě doladit administrativní cestou. "V posledních dnech došlo v jednáních k hodně výraznému posunu. Ve středu už Kamil byl na Spartě, hovořil i s naším trenérem. Komunikujeme s Chievem a jsme na všem domluveni. Celou věc finalizujeme, ale ještě to není podepsané," řekl Otava.

Do přípravy s Matějovským i Zápotočným

Sparta vstoupila do letní přípravy s 23 hráči, nechyběli mezi nimi Matějovský a další třicátníci Vlastimil Vidlička s Tomášem Zápotočným, jejichž setrvání v prvním týmu také není jisté. Matějovský má ve Spartě smlouvu ještě na další sezonu, ale z výroků Otavy a Lavičky nevyplynulo, jak silná je hráčova pozice v letenském týmu. "Marek je pořád platný svými zkušenostmi a zůstává v kádru. Když se mu daří, dokáže strhnout ostatní hráče. Ale v opačném případě se jeho vůdcovské schopnosti tolik neprojevují. Ale normálně se s námi připravuje dál," uvedl Lavička.

Z hostování do Sparty se vrátili obránce Pablo Gil, záložník Jakub Podaný a útočník Jiří Skalák. Brabec dorazí v pondělí, čtveřice reprezentantů Tomáš Vaclík, Václav Kadlec, Ladislav Krejčí a David Lafata má nástup příští středu. Během pátku se k týmu připojí útočník Léonard Kweuke, který si na začátku příští sezony bude odpykávat osmizápasový distanc jako pokračování disciplinárního trestu.

O Kweukeho prý stojí tři turecké kluby. Sparta čeká na první letní posily. Zatím se nepodařilo dotáhnout jednání s obráncem Lukášem Pauschekem ze Slovanu Bratislava, v počátcích jsou také námluvy s olomouckým ofenzivním univerzálem Janem Navrátilem. Především získání Pauscheka je prý nyní pro Spartu prioritou.

"Post pravého obránce chceme posílit, o příchodu Lukáše (Pauscheka) proto intenzivně jednáme. Hýbe se to kupředu, v nejbližších dnech by to mohlo dopadnout," řekl Otava. Kdyby Sparta opravdu Pauscheka angažovala, dala by podle Otavy svolení k odchodu Vidličkovi. Zápotočnému dál komplikují situaci problémy s kolenem, do ostrého tréninku zatím jít nemůže a také jeho setrvání ve Spartě není jisté.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články