Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Italská liga kvůli stávce o víkendu nezačne

Řím - Hráči Seria A se stále nedohodli s vedením italské fotbalové ligy na podmínkách nové kolektivní smlouvy a vstoupili do stávky. Po Španělsku tak jde již o druhou evropskou soutěž, která kvůli sporům fotbalistů s ligou nezačne v plánovaném termínu. "Snažili jsme se až do konce, ale naše snaha byla k ničemu," uvedl prezident hráčské asociace Damiano Tommasi.

Italská liga
zdroj: AP

Italským hráčům se v navrhované kolektivní smlouvě nelíbí zejména dva body. Majitelé klubů si chtějí prosadit, aby mohli nechtěné fotbalisty vyřadit z prvního týmu, druhým bodem je zvýšené zdanění ročního příjmu přes 90 tisíc a 150 tisíc eur ročně. Stávka hrozila italské lize dvakrát už loni, ale tehdy se obě strany na poslední chvíli vždy dohodly. Tentokrát však společnou řeč nenašly, když kluby poměrem 18:2 neschválily změny navrhované fotbalisty. Pro dohodu byly jen Siena a Cagliari.

Tommasi proto vedení soutěže navrhl podepsání předběžné dohody do června 2012 bez dvou nejkritizovanějších bodů. "Než se dohodneme, může nám to trvat měsíce a ne 15 dní," prohlásil. Vedení však jeho návrh okamžitě zamítlo. "Náš postoj je jasný. Podepíšeme dohodu, pouze pokud bude obsahovat ty dva body - vyřazení z týmu a daně," reagoval zástupce klubů Maurizio Beretta.

Fotbalisté vstoupili do stávky podruhé v historii Serie A, poprvé se nehrálo v roce 1996. Stávka znamená, že italští fotbalisté nastoupí do kvalifikačních zápasů o postup na mistrovství Evropy s Faerskými ostrovy a Slovinskem (2. a 6. září) bez rozehrání v lize. Hráči navíc nejsou jediní, kdo v Itálii protestuje. Šéf trenérské asociace Renzo Ulivieri se ve středu připoutal řetězem ke vchodu do sídla svazu. Sedmdesátiletému kouči se nelíbí, že svaz chce povolit, aby v amatérských soutěžích mohli vést týmy trenéři bez licence.

Kvůli stávce hráčů bylo odloženo také první kolo španělské nejvyšší soutěže. Hráčská asociace se ale ve čtvrtek s vedením soutěže dohodla na sporných bodech a o víkendu se La Liga rozběhne. Právě Španělsko by si chtěl vzít za příklad prezident italského svazu Giancarlo Abete. "Pořád jsou v ohrožení další kola. Musíme to udělat jako ve Španělsku a omezit protest na jediný víkend," prohlásil funkcionář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články