Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Italské kluby odmítly dohodu, liga asi nezačne

Řím - Kluby italské fotbalové ligy odmítly schválit kolektivní smlouvu podepsanou hráčskou asociací. Přiblížila se tak možnost, že elitní Serie A podle plánu v sobotu nezačne, neboť fotbalisté hrozili stávkou, pokud kluby kontrakt nepodepíšou. Kvůli sporu hráčů s kluby neodstartovala minulý víkend ani španělská nejvyšší soutěž a ohroženo je i její druhé kolo.

Italská liga
zdroj: AP

Italské kluby trvají na svém požadavku, že v textu smlouvy musí dojít ke dvěma změnám. Funkcionáři chtějí upravit znění článku 7, aby trenéři mohli donutit nechtěné hráče v posledním roce jejich smlouvy trénovat mimo A-tým. Zároveň požadují dodatek k článku 4 a smluvně podchytit, že hráči musejí platit nově zavedenou daň solidarity pro lidi s vysokými příjmy.

"Nemůžeme ten text podepsat, pokud v něm nebudou tyto dva body," uvedl prezident Serie A Maurizio Beretta. Z dvaceti klubů nejvyšší italské ligy hlasovali pro podpis kolektivní smlouvy bez dalších úprav pouze zástupci Cagliari a Sieny. Po tomto rozhodnutí klubů odložila Italská fotbalová federace na čtvrtek své jednání, které zřejmě definitivně rozhodne o případném odložení startu první ligy.

Hráčská asociace se pře s vedením ligy od loňského června, kdy vypršela předchozí kolektivní smlouva. Během první poloviny minulé sezony ohlásili fotbalisté dvakrát stávku, která však byla pokaždé na poslední chvíli díky ústní dohodě mezi oběma stranami odvrácena. Navzdory mnohým hrozbám stávkovali italští fotbalisté pouze jednou, v roce 1996 v době debat o takzvaném Bosmanově pravidlu, které umožnilo hráčům po vypršení smlouvy měnit kluby bez náhrady.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články