Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Infantino: Klubové MS bude mít stejný úspěch jako Liga mistrů. Profitovat budou všichni

Podle předsedy Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianniho Infantina se brzy rozhodne, kdy se uskuteční klubové mistrovství světa. Infantino věří, že se na nový formát klubového šampionátu bude časem nahlížet stejně jako na Ligu mistrů.

Prezident FIFA Gianni Infantino
zdroj: ČTK/PA autor: Joe Giddens

Klubové MS hrané poprvé s 24 týmy se mělo uskutečnit v létě 2021 v Číně. Na tento termín však byl odložen evropský šampionát, který se měl původně odehrát letos.

"Odložení klubového mistrovství světa připraví FIFA a asociace o stovky milionů. Máme prostředky, díky kterým můžeme ztráty vyrovnat. Brzy se rozhodneme, jestli se mistrovství uskuteční v roce 2021, 2022 nebo 2023," řekl Infantino v rozhovoru pro deník La Gazzetta dello Sport.

"Nezapomeňte, že jen my se podílíme na celosvětové solidaritě. Klubové mistrovství a světový šampionát jsou jedinými zdroji příjmů pro většinu federací. Bez nich by ve více než 100 zemích neexistovaly ligy, mládežnické kategorie, ženský fotbal, hřiště," uvedl Infantino.

Za myšlenkou nového formátu klubového mistrovství si stojí. "Není to můj sen, ale tento turnaj rozvíjí fotbal po celém světě. Všechny kluby po něm toužily, včetně špičkových evropských klubů. Když UEFA před skoro 30 lety vytvořila Ligu mistrů, federace a ligy se proti tomu vzbouřily. Bály se té novinky," prohlásil padesátiletý funkcionář.

"Nyní se to považuje za geniální. Setkali jsme se s podobně zbytečným strachem, ale všichni z toho budou profitovat. Uvidíme, co řeknou za 30 let," konstatoval Infantino.

Podle něho bude mít pandemie koronaviru značný dopad na fotbalovou ekonomiku. "V současnosti je těžké posoudit dopady na globální ekonomiku, protože nevíme, kdy se situace vrátí do normálu," řekl Infantino, který stojí v čele FIFA od roku 2016.

Zároveň se ale podle něj naskýtají nové příležitosti. "Možná bychom mohli reformovat fotbalový svět tím, že se vrátíme o krok dozadu. To znamená méně turnajů, ale zajímavější a v jiné podobě. Méně mužstev, ale vyrovnanějších. Méně zápasů, ale napínavějších," vysvětlil Infantino.

FIFA věnuje Světové zdravotnické organizaci na boj s onemocněním COVID-19 deset milionů dolarů (256 milionů korun). "Díky posledním čtyřem rokům je FIFA ve skvělé kondici a má rezervy, které jsou určeny na krizovou dobu. Tato krize se týká fotbalového světa a je jasné, že musíme udělat vše, co je v našich silách. Děkuji doktorům, sestřičkám a všem, kteří riskují životy pro druhé. Jsou to hrdinové," uvedl Infantino.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články