Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Euro se odkládá o rok, přerušena je Liga mistrů. UEFA zatím nic neruší

Ještě před pár týdny těžko myslitelné se stalo skutečností. Fotbalové mistrovství Evropy se letos v létě neodehraje. Šampionát byl kvůli pandemii koronaviru o rok odložen a bude se nově hrát od 11. června do 11. července 2021. Přesunutí ME by mělo pomoci jednotlivým zemím dohrát domácí soutěže. UEFA zároveň do odvolání přerušila všechny své soutěže včetně Ligy mistrů a Evropské ligy. Nic nechce rušit. Březnový reprezentační termín včetně play-off podle Ligy národů o evropský šampionát odložila na červen. Odkládají se rovněž mistrovství Jižní Ameriky i Afriky a kvůli termínové kolizi s Eurem také rozšířené klubové MS, které se mělo poprvé konat právě příští rok.

zdroj: REUTERS autor: Ricardo Moraes

UEFA vyzvala své členské země, aby se pokusily dohrát domácí soutěže, které byly kvůli opatřením proti nákaze přerušeny. Unie ustanovila pracovní skupinu, která bude hledat řešení, jak dokončit aktuální sezonu.

Mistrovství Evropy se mělo letos původně konat od 12. června do 12. července a poprvé v historii ho mělo hostit 12 zemí. Poté, co v Evropě propukla pandemie nového typu koronaviru a řada vlád vyhlásila přísná opatření včetně omezení volného pohybu lidí, bylo prakticky jisté, že šampionát se v létě nebude moci odehrát.

"Evropský fotbalový festival na prázdných stadionech s opuštěnými fanouškovskými zónami, když kontinent sedí doma v izolaci, je neradostná představa. Nemohli jsme dopustit, aby takhle vypadaly oslavy 60. výročí soutěže," uvedl v prohlášení předseda UEFA Aleksander Čeferin.

"Zdraví fanoušků, zaměstnanců a hráčů musí být naší hlavní prioritou. V tomto duchu UEFA předložila různé návrhy, jak by se v této sezoně mohly soutěže bezpečně dohrát. Jsem hrdý na odpověď kolegů napříč evropským fotbalem. Byl tady opravdový duch spolupráce. Každý pochopil, že musí něco obětovat, abychom společně dosáhli nejlepšího výsledku," řekl Čeferin.

Je nám líto, video expirovalo.
Malík: Dohrát ligové soutěže je stěžejní. Euro se odložilo o rok

První odklad v historii ME

Evropský šampionát ve fotbale byl odložen vůbec poprvé v historii, která se datuje od roku 1960. Mistrovství světa se naposledy podle plánu nehrálo v letech 1942 a 1946 kvůli druhé světové válce. Premiérově se velký turnaj uskuteční v lichém roce.

Odložení šampionátu na příští rok podporovala i česká strana, kterou na videokonferenci zastupují předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík a generální sekretář Jan Pauly.

"Fakt, že se Euro neodehraje tento rok, byl, myslím, už pár dnů více než jasný. Nyní šlo o to vybrat ze všech možných variant cestu, která bude dávat z aspektů zdravotních, sportovních a samozřejmě sekundárně i ekonomických největší smysl. Tou je za nás určitě přesunutí evropského šampionátu o rok," uvedl Malík.

"Průběh videokonference byl v tomto směru poměrně klidný a věcný. Ačkoliv samozřejmě nevíme, jak se bude situace ohledně koronaviru dál přesně vyvíjet, přesunutí Eura 2020 bylo jedinou možností, jak zajistit dohrání domácích soutěží," řekl Pauly.

Česká republika se v základní skupině utká s Chorvatskem, Anglií a jedním ze čtyř vítězů play-off podle Ligy národů.

Po jednání zůstává nejasné, jak se dohraje aktuální ročník Ligy mistrů a Evropské ligy, které se zastavily v průběhu osmifinále. Podle spekulací médií je ve hře i varianta Final Four pro semifinalisty. 

UEFA rozhodla, že ligové soutěže v jednotlivých zemích se budou moci dohrávat i v termínech, které jsou vyhrazeny pro evropské poháry. Naopak zbývající zápasy aktuálního ročníku klubových soutěží UEFA se budou moci konat i o víkendu, kdy jsou na programu domácí ligy.

UEFA bude také hledat termíny pro utkání mládežnických reprezentací. Bude muset přesunout evropský šampionát jednadvacítek, který se měl konat příští rok v létě.

Změna termínu čeká podle šéfa Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianniho Infantina i klubové mistrovství světa, které se mělo konat rovněž v létě 2021. Rozšířeného turnaje v Číně, kde pandemie začala, se bude účastnit poprvé 24 týmů. O novém termínu by měla FIFA rozhodnout ve středu.

Nebude to zadarmo

Server The Athletic uvedl, že odložení Eura o rok bude UEFA stát asi 275 milionů liber (8,2 miliardy korun). Podle webu bude Evropská fotbalová unie tuto částku požadovat po jednotlivých ligových soutěžích a klubech jako kompenzaci.

Kornavirus odložil i mistrovství Jižní Ameriky

Konfederace CONMEBOL šampionát odložila poté, co obě pořadatelské země Argentina a Kolumbie oznámily, že kvůli šíření nemoci COVID-19 minimálně na dva týdny uzavřou hranice. Koronavirus si dosud ve světě vyžádal asi 180 tisíc nakažených a sedm tisíc mrtvých.

"Jde o výjimečné opatření s ohledem na nečekanou situaci. Bylo nutné zabránit dalšímu šíření viru," uvedl předseda CONMEBOL Alejandro Domínguez. "Nebylo snadné takto rozhodnout, ale na prvním místě je zdraví hráčů a celé jihoamerické rodiny," dodal.

Letošní Copa América se měla poprvé konat ve dvou zemích. Za rok se turnaj uskuteční prakticky ve stejném termínu, a to od 11. června do 11. července.

Hrát se nebude ani v Africe

Kamerun musí prozatím oželet pořádání afrického mistrovství, které se mělo konat od 2. do 25. dubna. Náhradní termín turnaje zatím nebyl stanoven. "O novém termínu soutěže bude rozhodnuto podle vývoje situace a bude včas oznámen," řekl kamerunský ministr sportu Narcisse Mouelle Kombi.

Kamerun zatím eviduje oficiálně deset nakažených novým typem koronaviru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články