Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hrozba pro Plzeň, Liverpool hazarduje s postupem do LM. Arsenal se s Wengerem rozloučil demolicí

Vytvořili si v Premier League komfortní náskok, jenže v posledních zápasech ho promrhávají a postup do Ligy mistrů se pro ně komplikuje. Fotbalisté Liverpoolu prohráli 0:1 na půdě Chelsea a pokud Blues spolu s Tottenhamem zvítězí v posledních dvou zápasech, mohou odsunout Reds na páté místo, pokud Liverpool nevyhraje. Pokud by ovšem Kloppův tým zároveň ovládl finále Ligy mistrů nad Realem Madrid, šel by předpokládaný český mistr z Plzně místo do základní skupiny jen do předkol. Prvním jistým sestupujícím z Premier League je Stoke po prohře 1:2 s Crystal Palace. Arsenal se s Arsénem Wengerem na Emirates Stadium rozloučil drtivou výhrou 5:0 nad Burnley.

Olivier Giroud skóruje za Chelsea proti Liverpoolu
zdroj: Reuters autor: John Sibley

O první ligové výhře Chelsea nad Liverpoolem od listopadu 2014 rozhodl v 32. minutě Giroud, který hlavou zužitkoval tečovaný Mosesův centr. Francouzský útočník se v posledních šesti zápasech proti Liverpoolu trefil pětkrát. V 58. minutě rozvlnili domácí fotbalisté síť podruhé, Rüdigerova branka však nemohla být uznána kvůli ofsajdu.

Chelsea přesto počtvrté v řadě vyhrála a zároveň ukončila šestizápasovou sérii Liverpoolu bez porážky. To však není dobrá zpráva pro českého mistra. V případě, že by si "Reds" v ligové tabulce zajistili účast ve skupině Ligy mistrů, zahraje si v příští sezoně stejnou fázi i vítěz české ligy bez ohledu na výsledek finále milionářské soutěže mezi Liverpoolem a Realem Madrid.

Arsenal s Petrem Čechem v brance v souboji s tabulkovým sousedem z Burnley dominoval. Dvěma trefami se prezentoval Aubameyang, který se v 11 zápasech Premier League podílel na 12 gólech: osm dal a na čtyři přihrál. Další zásahy přidali Lacazette, Kolašinac a Iwobi. Burnley v posledních deseti soutěžních vzájemných utkáních Arsenal ani jednou neporazilo.

Stoke poslal do vedení tečovanou střelou z přímého kopu Shaqiri, hosté ale po přestávce utkání otočili. Nejprve v 68. minutě zakončil rychlý protiútok McArthur a čtyři minuty před koncem završil obrat po Shawcrossově chybě van Aanholt.

Crystal Palace má stejně jako Brighton definitivní jistotu záchrany. Navíc se mu povedlo uhájit prvoligovou příslušnost i přesto, že prvních sedm utkání sezony prohrál. To se naposledy podařilo Liverpoolu před 118 lety.

West Bromwich pokračuje v solidních výkonech pod dočasným manažerem Darrenem Moorem. Pod jeho vedením si připsal 11 bodů z posledních pěti utkání. O vítězství nad favorizovaným Tottenhamem rozhodl ve třetí minutě nastavení po závaru před bránou Livermore. "Kohouti" tak nevyužili šanci posunout se na třetí místo před Liverpool.

Southampton vedl od 56. minuty po gólu Redmonda, který si naběhl na zadní tyč a hlavou překonal Pickforda. Jenže pět minut před koncem se nechal po druhé žluté kartě vyloučit Jošida a v šesté minutě nastavení vyrovnal z poslední akce zápasu Davies.

Pascal Gross se raduje z branky
zdroj: Reuters autor: Paul Childs

Fotbalisté Brightonu porazili zásluhou úspěšné hlavičky německého záložníka Pascala Grosse favorizovaný Manchester United 1:0 a kolo před koncem si zajistili záchranu. Ve třetí minutě neuznali rozhodčí Manchesteru kvůli ofsajdu gól Fellainiho, ale pak převzal iniciativu Brighton a brankář De Gea se měl co ohánět.

Německému záložníkovi Grossovi několik šancí lapil, ale v 57. minutě už na jeho prudkou hlavičku nestačil ani on, ani obránce Rojo, který vykopl míč až zpoza brankové čáry. Snaha favorizovaných United o vyrovnání pak už byla marná. Brighton vyhrál po dvou měsících a posunul se na jedenácté místo.

United mají dva zápasy před koncem soutěže pětibodový náskok před Liverpoolem a šestibodový před Tottenhamem, který má ještě utkání k dobru.

Setrvání v soutěži slaví také Bournemouth, který si poradil nejtěsnějším rozdílem se Swansea. Jedinou branku vsítil v 37. minutě po signálu z přímého kopu Fraser.

Manchester City pouze remizoval 0:0 s Huddersfieldem, který získal důležitý bod v boji o záchranu. Před osmnáctou Swansea i sedmnáctým Southamptonem má dva zápasy před koncem tříbodový náskok.

Mistrovští "Citizens" zatím nedosáhli na rekordní 31. výhru v sezoně, šanci budou mít ještě proti Brightonu a na hřišti Southamptonu. Huddersfield nepůsobil proti lídrovi Premier League zakřiknutě a dostal se i do několika šancí, Hadergjonaj, Pritchard ani Malone ale neuspěli. Za domácí byl blízko vítězné trefě v nastavení Otamendi, ani on ale bezbrankové skóre nezměnil.

Manchester City tak podruhé v sezoně neskóroval, naposledy se mu to nepovedlo v prosinci na hřišti Crystalu Palace. Na domácím stadionu se neradoval z gólu poprvé od loňského dubna, kdy odehrál bezbrankové derby s United.

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:

Brighton - Manchester United 1:0 (57. Gross), Stoke - Crystal Palace 1:2 (43. Shaqiri - 68. McArthur, 86. van Aanholt), Bournemouth - Swansea 1:0 (37. Fraser), Leicester - West Ham 0:2 (34. Mario, 64. Noble), Watford - Newcastle 2:1 (2. Pereyra, 28. Gray - 55. Pérez), West Bromwich - Tottenham 1:0 (90.+3 Livermore), Manchester City - Huddersfield 0:0, Arsenal - Burnley 5:0 (14. a 75. Aubameyang, 45.+3 Lacazette, 54. Kolašinac, 64. Iwobi), Chelsea - Liverpool 1:0 (32. Giroud). 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články