Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hospodářská recese svědčí fotbalu, českému méně

Praha - Liga mistrů letos přinesla evropskému hospodářství šest miliard eur (160 miliard korun). Je možné očekávat, že tato částka může být v dalších letech překonána, neboť soutěž i přes hospodářskou recesi žádné významné sponzory neztratila. Podle průzkumu společnosti MasterCard si například díky finálové účasti Manchesteru United v posledním ročníku jen anglické týmy rozebraly skoro sto třicet milionů eur. Bohužel kvůli neúčasti českých týmů v soutěži z miliardového balíku domácí ekonomika příliš peněz neuvidí.

Liga mistrů přináší peníze nejen do klubových pokladen. "Je to všechno, co je spojeno s cestováním: hotely, letenky, ale i jiná odvětví, jako je třeba telekomunikace, marketing a další služby," uvedl obchodní manažer MasterCard Europe pro Slovensko Milan Laitl.

Letos zatím nejvíc peněz, bezmála čtrnáct milionů eur, přiteklo do kasy francouzskému Girondins de Bordeaux. O takových příjmech si české týmy můžou nechat jen zdát. Slavia nebo Sparta, jejichž roční rozpočty se pohybují od sto padesáti do tří set milionů korun, letos zplakaly nad výdělkem. "Slavia hrála v Evropské lize, kde si vydělala zhruba třicet milionů korun. Kdybychom ovšem hráli v Lize mistrů, tak bychom si přišli až na desetkrát víc," upozornil mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Jiřího Böhma

České kluby mají proč litovat. Liga mistrů je totiž lukrativnější byznys než fotbalové mistrovství světa. "Podobný výsledek byl dosažen i na posledním mistrovství světa v Německu v roce 2006. Ovšem výhoda Ligy mistrů je v tom, že se koná každý rok, takže celkový ekonomický přínos je dokonce vyšší," vysvětlil manažer Laitl.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články