Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

UEFA: Fotbalové kluby budou moci utratit jen tolik, kolik si vydělají

Nyon (Švýcarsko) - Výkonný výbor Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) dnes v Nyonu schválil nová finanční pravidla pro provoz fotbalových klubů. Od léta 2012 budou moci kluby utratit za posily a platy hráčů jen tolik peněz, kolik si vydělají. UEFA se tak snaží zabránit nekontrolovatelnému zadlužování. Trestem za porušení nových norem mohou být pokuty, ale například i vyloučení z evropských pohárových soutěží.

Novinka, jejímž velkým propagátorem je předseda Unie evropských fotbalových asociací Michel Platini, má do hospodaření klubů vrátit zásady fair play. Na jejich dodržování bude dohlížet zvláštní devítičlenná komise expertů, jejímž předsedou byl dnes jmenován bývalý belgický premiér Jean-Luc Dehaene.

Komise však bude zkoumat jen hospodaření klubů, hrajících soutěže UEFA, a může navrhnout jejich vyloučení. Na účast v domácích ligových soutěžích nebude mít vliv. "Nechceme kluby zraňovat nebo zabít. Naopak, chceme jim pomoci," komentoval nové opatření Platini. Dodal, že UEFA se na tomto kroku již dříve dohodla se zástupci evropských klubů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články