Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hašek pro ČT sport: Chceme hrát tak, aby se na to dalo koukat. Portugalce můžeme porazit soudržností

Nový trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek už je v plném běhu příprav na mistrovství Evropy. Přáteláky má sice vyřešené, ale spoustu dalších věcí ještě vůbec ne. Čeká ho spolu s realizačním týmem debata nad místem soustředění, ale hlavně pohovory s jednotlivými hráči. "Budeme chtít hrát tak, aby se na to dalo koukat, aby lidi nenadávali. Jestli budeme ale hrát na tři, nebo dva útočníky, to vám nemohu slíbit," usmívá se Hašek v exkluzivním rozhovoru pro ČT sport ve Sportovních zprávách.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Ivan Hašek o svých plánech ve fotbalové reprezentaci

Hašek převzal národní tým na začátku ledna a na reprezentační lavičku se vrátil po patnácti letech. Zatímco domácí svaz jednal s pražskými Bohemians o angažmá Haškova asistenta Jaroslava Veselého, Hašek začal cestovat.

"Od čtvrtého ledna je to nabité. Mám štěstí, že pracuju s lidmi, kteří mají hodně elánu, jsou to mladí kluci. Díky tomu, že děláme v takovém kolektivu, stihli jsme toho dost. Vytváříme navíc sportovně-analytické oddělení, dáváme dohromady kompletní realizační tým, sledujeme hráče. Je toho hodně," přiznává Hašek.

Zmíněné oddělení je novinkou. "Budeme mít k dispozici spoustu dat, analýz, nechali jsme si vytvořit analýzu našeho týmu. Z toho chceme vycházet a chceme mít co nejvíc informací o nás i o soupeřích," říká Hašek.

V Německu si prohlédl připravované zázemí českého mužstva před letním evropským šampionátem a také se sešel s kapitánem Tomášem Součkem.

"Byl tady, necestovali jsme za ním do Anglie. Bavili jsme se o tom, co by si hráči představovali, aby měli co nejlepší servis." Všichni mají zájem reprezentovat a já bych si přál, aby to pro ně bylo dobré období, aby jim přálo zdraví a dařilo se jim, když mají možnost nominace," říká Hašek.

V nejbližší době chce Hašek spolu s asistentem Jaroslavem Kostlem vyrazit na Pyrenejský poloostrov na soustředění Sparty, Slavie a Plzně. "Snažíme se už definitivně rozhodnout o soustředění před Eurem," uvádí Hašek.

Ten ale stále nemá manažera nároďáku. Pavel Nedvěd totiž nabídku odmítl. "Vidím to tak, že Pavel je megaprofík. Je to člověk, který když něco dělá, tak pořádně. Možná když zjistil, že tu nemůže být každý den, tak to vzdal," míní Hašek.

Trenér české reprezentace Ivan Hašek
zdroj: ČT sport

Poté se začalo hovořit o jménech jako Vladimír Šmicer, Pavel Kuka či Karel Poborský. Kdo to tedy bude? "V tuhle chvíli se soustředím na práci, kterou mám, ani o tom nerozhoduju. Je tam technický ředitel a asistent, s nimi komunikuji," dodává Hašek.

Obnovenou premiéru na lavičce české reprezentace zažije Hašek, který v posledních letech působil hlavně v arabských zemích, 22. března v Norsku. O čtyři dny později pak fotbalisté nastoupí doma proti Arménii.

"Nejdůležitější pro mě je, aby byli hráči zdraví," pokračuje Hašek s tím, že chce sázet na princip týmovosti. "Asi nebudeme techničtější než Portugalci, ale v soudržnosti lepší být můžeme. Disciplína, spolupráce. Týmu se nedá nařídit, rozkázat. Tým se tvoří. Je to o tom, že se nastaví pravidla a ta se pak respektují," vytyčuje Hašek, jehož zásadou je, že jednou člověk zakopnout může, ale dvakrát už ne.

Co rozhodne o návratu tria Kuchta, Coufal, Brabec, kteří byli účastni večírku v klubu Belmondo před závěrečným utkáním kvalifikace o mistrovství Evropy 2024? "Lidé jsou pro i proti. S Kuchtou jsem osobně mluvil, ale až si promluvím se všemi, rozhodneme se, jak postupovat. Asi nevyhovíme všem, co se týče rozhodnutí, ať bude takové, nebo takové," tvrdí Hašek.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Tisková konference po jednání VV FAČR a představení Ivana Haška

Evropský šampionát v Německu zahájí Češi 18. června utkáním proti Portugalcům. "Navštívili jsme Lipsko, stadion, a bude to zážitek. Dýchlo to na mě, atmosféra bude nádherná. Každému fanouškovi bych přál, aby se tam dostal. Moc se na to těším."

Do té doby se chce Hašek setkat se starým realizačním týmem včetně bývalého trenéra reprezentace Jaroslava Šilhavého. "Je o čem si popovídat," věří Hašek.

Stejně tak i v to, že se český fotbal dostane v roce 2026 na mistrovství světa. Do konce kvalifikace o šampionát má Hašek ostatně i smlouvu. "Cítím podporu, vážím si toho a budu se snažit lidi nezklamat," slibuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články