Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Gündogan střídá dobré adresy, z Manchesteru City jde do Barcelony. Modrič v Realu zůstává

Když na to máš, můžeš si vybírat. A to platí i o dvaatřicetiletém německém fotbalistovi Ilkayi Gündoganovi. Zkušený záložník ukončil angažmá v Manchesteru City a už podepsal dvouletou smlouvu s následnou roční opcí s Barcelonou. Výstupní klauzule činí 400 milionů eur, což je v přepočtu devět a půl miliardy korun, ty by musel katalánskému velkoklubu případný další zájemce o fotbalistu zaplatit. Vybírat si mohl i chorvatský veterán Luka Modrič, ale přes lukrativní nabídku i ze Saúdské Arábie se rozhodl zůstat v Realu Madrid i další sezonu.

Ilkay Gündogan ještě v dresu Manchesteru City
zdroj: Reuters autor: Molly Darlington

Gündogan byl jedním z hlavních strůjců historicky nejúspěšnější sezony Manchesteru City. Coby kapitán na jaře dovedl anglické mužstvo ke třem trofejím – v Premier League, Lize mistrů a Anglickém poháru. V 51 soutěžních zápasech za City v uplynulé sezoně si Gündogan připsal 11 branek a sedm asistencí.

Středního záložníka s tureckými kořeny si v létě 2016 přivedl z Dortmundu trenér Pep Guardiola. Gündogan během sedmiletého angažmá pomohl Manchesteru City získat 14 trofejí včetně pěti ligových titulů. V Barceloně by se měl stát zásadní posilou poté, co klub po 18 letech opustil zkušený záložník Sergio Busquets.

"Byla to pro mě ohromná výsada a potěšení být sedm let v Manchesteru City. Manchester byl mým domovem a cítil jsem se tu jako součást rodiny. Měl jsem štěstí, že jsem tu zažil tolik nezapomenutelných chvil. Být kapitánem v mimořádné uplynulé sezoně bylo mým největším zážitkem v kariéře," uvedl Gündogan na webu City.

Modriče, držitele Zlatého míče za rok 2018, čeká už dvanáctá sezona v dresu "Bílého baletu". Real si během několika dnů pojistil služby už druhého klíčového středopolaře. V minulém týdnu prodloužil druhý tým uplynulého ročníku španělské ligy smlouvu o další rok s německým záložníkem Tonim Kroosem, kterého čeká už desátá sezona v barvách madridského klubu.

Modrič působí v "Bílém baletu" ještě o dva roky déle, v létě 2012 přišel z Tottenhamu. Během 11 sezon získal kapitán chorvatské reprezentace s Realem 23 trofejí – pětkrát vyhrál Ligu mistrů a mistrovství světa klubů, čtyřikrát evropský a španělský Superpohár, třikrát španělskou ligu a dvakrát Španělský pohár. V uplynulém ročníku vypadl s "Bílým baletem" v semifinále Ligy mistrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články