Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
ISU Grand Prix 2024

Girona není překvapením, ale kandidátem na titul, míní Xavi. Nevím, jestli můžeme vyhrát La Ligu, kontruje Míchel

Trenér Barcelony Xavi po domácí prohře 2:4 s Gironou v 16. kole španělské ligy označil katalánského rivala za nejlepší tým, který v této sezoně viděl. Lídra La Ligy už nepovažuje za překvapení ročníku, naopak ho řadí mezi kandidáty na titul. Kouč Girony Míchel si není jistý tím, jestli jeho tým může soutěž ovládnout, už teď však podle něj přepisuje historii.

Fotbalisté Girony
zdroj: Reuters autor: Albert Gea

Girona porazila úřadujícího mistra Barcelonu na sedmý pokus poprvé v historii La Ligy. Míchelovi svěřenci neprohráli ani v osmém venkovním utkání v ligové sezoně, přičemž posedmé zvítězili.

V čele tabulky jsou o dva body před Realem Madrid, který je jako dosud jediný v ročníku porazil. Na Atlético Madrid a Barcelonu má Girona náskok sedmi bodů.

"Z naší strany to nebyl špatný zápas. Gratulujeme Gironě. Už není překvapením, ale kandidátem na titul. Má skvělý tým. Ztrácíme na ni sedm bodů, na Real pět, ale budeme bojovat," řekl třiačtyřicetiletý Xavi.

"Jejich náskok na nás je zasloužený. Je to pro nás rána, protože jsme doufali, že se Gironě i Realu přiblížíme. Taková je naše realita. Tohle je Barca v přestavbě. Přestavba přesně tohle obnáší. Uděláte jeden krok vzad, abyste udělali dva vpřed," uvedl španělský mistr světa a dvojnásobný evropský šampion.

Girona bodovala v osmém kole za sebou, v sedmi z nich vyhrála a s 38 vstřelenými góly má nejlepší útok ligy. Do španělské soutěže se přitom vrátila teprve v minulé sezoně po tříleté absenci, jako nováček obsadila s 49 body desáté místo.

"Jsme zachráněni, máme 41 bodů. Tvoříme historii, na zápas s Barcou nezapomeneme. Bylo to skvělé utkání. Lize jsme prokázali velkou službu tím, že jsme ublížili rivalovi. Mám velkou radost. Donutili jsme Barcu běhat dozadu. Dokázali jsme to. Když to dovedeme s těmito hráči, dovedeme to proti komukoli. Tohle nabírá jiné rozměry," podotkl Míchel.

Nečekaně vydařený průběh sezony nepřeceňuje. "Nevím, jestli se během roku dokážeme udržet na úrovni Barcy, Realu a Atlétika, ale výkon s Barcou mě těší. Hráči tvoří historii. Hodně lidí si řekne, že hrajeme dobrý fotbal," prohlásil osmačtyřicetiletý kouč.

"Nevím, jestli můžeme vyhrát La Ligu. Není to náš cíl. Je to tlak od Barcy, řekl jsem to Xavimu. Až nastane poslední třetina sezony, kolem 26. kola, tak si řekneme, jak si stojíme a co jsou naše cíle. Teď je to ještě daleko, ale data hovoří o historické sezoně. Musíme si tyhle chvíle vychutnat, ale až v 26. kole uvidíme, jak na tom jsme a jestli můžeme bojovat i o něco jiného než evropské poháry," konstatoval někdejší trenér Vallecana nebo Málagy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články