Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Gebre Selassie zachránil Brémám remízu, Kolín zaskočil favorita z Mönchengladbachu

Tři čeští fotbalisté se setkali v úvodním kole jarní části Bundesligy a rozešli se smírně. Theodor Gebre Selassie zachránil remízu Brémám, v jejich brance stál Jiří Pavlenka, když v zápase s Hoffenheimem, za nějž odehrál celý zápas Pavel Kadeřábek, vyrovnal na konečných 1:1. Fotbalisté Mönchengladbachu prohráli na hřišti posledního Kolína nad Rýnem 1:2. Dortmund bez suspendovaného útočníka Pierra-Emericka Aubameyanga pouze remizoval v 0:0 s Wolfsburgem. Už v pátek potvrdil roli favorita Bayern Mnichov, který zvítězil na stadionu Leverkusenu 3:1. Připsal si tak pátou výhru za sebou a vede o 13 bodů před Lipskem, které v boji o druhou příčku porazilo a předstihlo Schalke.

Gebre Selassie
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: nordphoto / Kokenge

Jednatřicetiletý český reprezentant Gebre Selassie dal v sezoně už druhý gól. O záchranu bojující Brémy prohrávaly od 39. minuty, kdy českého brankáře Jiřího Pavlenku překonal hlavičkující Benjamin Hübner. Domácí však po přestávce přidali a dočkali se vyrovnání. Po rohovém kopu v 75. minutě propadl míč ke Gebre Selassiemu, který se zblízka nemýlil.

Brémy jsou po remíze stále v sestupovém pásmu, ale od příček zajišťujících záchranu je dělí jediný bod. Hoffenheim, za který odehrál celý zápas obránce Pavel Kadeřábek, sice po třech porážkách za sebou konečně bodoval, avšak promarnil možnost posunout se v neúplné tabulce na třetí místo.

Na soupisce Herthy se poprvé od říjnového zranění kolena a následné operace objevil záložník Vladimír Darida, ale do utkání ve Stuttgartu nakonec nezasáhl. Pouze z lavičky náhradníků tak sledoval, jak o vítězství domácích rozhodl nešťastný vlastní gól Niklase Starka.

Radující se hráči Bayernu Mnichov
zdroj: Reuters autor: WOLFGANG RATTAY

Aubameyang nectil týmového ducha

Aubameyang byl z kádru Borussie vyřazen před zápasem z disciplinárních důvodů. Střelce 13 bundesligových branek v této sezoně suspendoval trenér Peter Stöger, protože se nezúčastnil sobotní týmové porady. "Řekl, že zapomněl. Vyvodili jsme z toho důsledky, přesto byl dnes překvapen," uvedl před zápasem Stöger. "Týmový duch je pro nás velmi důležitý. Nebudete tomu věřit, ale jsme klidní. Auba je důležitý hráč, ale kluci přesto věří ve výhru. Každý, kdo hraje za Dortmund, má kvalitu," dodal.

Ve středu útočné trojice Aubameyanga nahradil osmnáctiletý Švéd Alexander Isak, jenž byl poprvé součástí základní jedenáctky Borussie v ligovém utkání. Stejný debut prožil také jeho kolega z ofenzivy, sedmnáctiletý Angličan Jadon Sancho, který do Dortmundu přišel v létě z Manchesteru City. Oba měli proti "Vlkům" šanci, Sancho dokonce trefil tyč, skórovat se nepodařilo ani mladíkům, ani zkušenějším hráčům jako Jarmolenkovi nebo střídajícímu Schürrlemu.

Poslední Kolín zaskočil favorita

Kolín se dostal v rýnském derby do vedení ve 34. minutě, když po Jojičově přímém kopu otevřel skóre Sörensen. Favorizovaný Mönchengladbach vyrovnal dvacet minut před koncem, z dorážky se prosadil Raffael. Domácí přesto dosáhli na teprve druhé vítězství v sezoně, když v poslední minutě nastavení po Rauschově centru hlavou skóroval Terodde, který do Kolína nad Rýnem během zimní přestávky přestoupil ze Stuttgartu. Mönchengladbach nevyužil šanci posunout se až na třetí místo a zůstal šestý.

Leverkusen neprohrál v předchozích dvanácti bundesligových zápasech, ale síle Bayernu neodolal. Hostům chyběl zraněný polský kanonýr Robert Lewandowski, zastoupily ho však jiné zahraniční opory.

Je nám líto, video expirovalo.
Dortmund jen remizoval bez branek s Wolfsburgem

První bundesligový gól v novém roce dal ve 32. minutě Javi Martínez, který se trefil po rohovém kopu Arjena Robbena a sklepnutí Artura Vidala. Na 2:0 zvýšil po necelé hodině hry svým prvním ligovým gólem v sezoně Franck Ribéry po pasu Jamese Rodrígueze.

Dvacet minut před koncem zdramatizoval zápas nejlepší střelec Leverkusenu Kevin Volland, jenž skóroval podesáté v tomto ročníku, ale v samém závěru se ještě blýskl Rodríguez. Kolumbijský záložník hostující z Realu Madrid zamířil z přímého kopu přesně do pravého horního roku branky.

Bayern pokračuje ve skvělé sérii pod trenérem Juppem Heynckesem, který v říjnu nahradil odvolaného Carla Ancelottiho. Po změně na lavičce mnichovský velkoklub vyhrál 16 ze 17 soutěžních utkání.

Lipsko zvládlo duel se Schalke a po výhře 3:1 sesadilo soupeře z druhého místa. Na něm má před týmem z Gelsenkirchenu jednobodový náskok.

Německá fotbalová liga - 18. kolo:

Leverkusen - Bayern Mnichov 1:3 (70. Volland - 32. Martínez, 59. Ribéry, 90.+1 Rodríguez), Augsburg - Hamburk 1:0 (45. Ku Ča-čchol), Brémy - Hoffenheim 1:1 (63. Gebre Selassie - 39. Hübner), Eintracht Frankfurt - Freiburg 1:1 (28. Haller - 51. Koch), Hannover - Mohuč 3:2 (33., 38. z pen. a 75. Fullkrug - 26. Muto, 31. Hack), Stuttgart - Hertha Berlín 1:0 (78. vlastní Stark), Lipsko - Schalke 3:1 (41. Keita, 69. Werner, 71. Bruma - 55. Naldo), Kolín nad Rýnem - Mönchengladbach 2:1 (34. Sörensen, 90.+6 Terodde - 69. Raffael), Dortmund - Wolfsburg 0:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články