Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Darida se šest týdnů po operaci vrací na hřiště. Jsem na 100 procentech, hlásí

Vladimír Darida už pouhých šest týdnů po artroskopické operaci kolena opět trénuje. V prvních dnech nového roku naskočil do přípravy svého bundesligového klubu Herthy Berlín. V úterý reprezentační záložník absolvoval testy a běžecký trénink, ve středu dvě herní tréninkové jednotky. Bez omezení, bez problémů a v plné síle.

"Jsem zpátky a na 100 procentech," hlásí z Berlína Darida, kterého posledních 15 měsíců provázela zranění. Nejprve si v říjnu 2016 přetrhal vazy v kotníku a musel na první operaci. Po ní se sice rychle na hřiště vrátil, ale poznal, jak bolí nejen fotbal, ale i samotný pohyb. O rok později nedohrál domácí duel se Schalke a kvůli bolestem kolene skončil v péči lékařů. Po měsíčním zkoumání a hledání příčin padlo rozhodnutí. Artroskopie. To bylo na konci listopadu.

Začátek ledna. A Vladimír Darida trénuje naplno. To je dobrá zpráva také pro českou reprezentaci a jejího trenéra Karla Jarolíma. Za tři týdny se jeho svěřenci dozvědí soupeře pro první ročník Ligy národů, která nabídne dodatečnou možnost kvalifikace na mistrovství Evropy 2020.

"Tři týdny po zákroku už jsem mohl lehce běhat a pohrávat si s míčem. Ukázalo se, že operace byla dobrým řešením. Jsem skutečně fit. Mohu dělat úplně vše a hlavně bez bolesti," popisuje svůj stav po prvním trénincích Darida. "Je to důležité také pro moji hlavu. Je to jiné než před rokem, kdy mě zranění dlouho omezovalo, a i po návratu jsem při každé střele, pohybu cítil bolest," dodává.

Radost z návratu má také trenér Herthy Pal Dardai. "Vladi zvyšuje konkurenci ve středu pole a pomáhá herně. Doufám, že se vrátí hladový, s radostí do hry a se svou nebezpečností. Na jaře ho budeme potřebovat," říká kouč momentálně desátého celku bundesligy.

Jeho tým vstoupí do druhé části soutěže již příští sobotu 13. ledna duelem na hřišti nováčka VfB Stuttgart. Za jasně vedoucím Bayernem Mnichov nebyla bundesliga roky takto vyrovnaná. Desátou Herthu dělí od druhého Schalke šest bodů, třetí Dortmund až šestý Mönchengladbach mají pouze o čtyři body více. Berlíňané jsou tedy na dostřel i přímému postupu do Ligy mistrů.

A evropské poháry znamenají i pro Herthu vysněný cíl. "Kvůli Evropské lize jsme rotovali hodně hráčů. Tím jsme sice rozdělili zatížení na více hráčů, možná jsme i zamezili více zraněním, ale nevýhodou bylo, že jsme nehráli stabilně dobře. Proto musíme ve druhé části bundesligy stabilizovat výkonnost a šplhat nahoru," uzavírá Darida, který předčasně prodloužil svou smlouvou s Herthou do roku 2021. Tam přišel v létě 2015 z jiného bundesligového klubu – Freiburgu, do kterého přestoupil v srpnu 2013 z Viktorie Plzeň.

Darida odehrál v nejvyšší německé soutěži 117 utkání, ve kterých vstřelil 16 gólů, ve 49 startech za českou reprezentaci se trefil čtyřikrát.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články