Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fotbalový Baník dostane dotaci od města

Ostrava - Fotbalový klub Baník Ostrava dostane od města dotaci 11 milionů korun. Město chce ekonomicky pomoci zadluženému prvoligovému celku, který nedávno změnil majitele. Majoritní podíl 95 procent od Tomáše Petery získala společnost SMK Reality Invest, kterou spoluvlastní podnikatel Libor Adámek se společností PAM market. O přidělení dotace dnes rozhodli městští zastupitelé. Pokud klub předloží výpis z valné hromady a finanční plán, mohl by dotaci dostat v dřívějším termínu do konce března, řekl novinářům náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS). 

zdroj: ČT sport

"Chceme podat jakousi pomocnou ruku ke stabilizaci klubu v letošním ročníku a k záchraně první ligy v Ostravě," uvedl Štěpánek. Dodal, že peníze může klub využít například na tréninkové plochy, energie, mzdy trenérům nebo dopravu. Město navíc zvažuje, že by kvůli kontrole využití dotace vyslalo svého zástupce do dozorčího orgánu společnosti. "Byla by to nějaká nezávislá osobnost mimo politické spektrum," řekl Štěpánek.

Město kvůli špatné ekonomické situaci klubu původně plánovalo, že Baníku pošle pouze milion korun a deset milionů korun pro klub ponechá v rezervě. Po vstupu nového vlastníka původní záměr přehodnotilo.

"Jsme rádi, že ke změně (vlastníka) došlo, protože podle informací, které máme, to směřovalo ke konkurzu klubu. V téhle chvíli může dojít k nějaké stabilizaci a my do toho vkládáme své naděje," uvedl Štěpánek. Podle nových majitelů činí dluhy Baníku zhruba 100 milionů korun.

Přestože nový většinový akcionář uvedl, že chce zachránit a modernizovat stadion na Bazalech, město nechce měnit své plány na rekonstrukci Městského stadionu Vítkovice, kde měl Baník hrát. "V této chvíli se nemění nic na plánech na renovaci Vítkovic. Na vedení jsme se všichni shodli, že budeme v tomto projektu pokračovat," podotkl Štěpánek s tím, že pokud by se Baník rozhodl, že bude ve Vítkovicích nakonec hrát, bude i nadále tato varianta možná.

Stadion, na němž se koná atletický mítink Zlatá tretra, má být renovován do roku 2014. Rekonstrukce má podle odhadů stát maximálně 650 milionů korun, město však očekává, že ve výběrovém řízení zajistí nižší cenu. "Jsme ve stádiu dokončení územního řízení a měli bychom žádat o stavební povolení," uvedl Štěpánek s tím, že městu se z ministerstva školství podařilo získat dotaci 100 milionů korun. Letos by se mělo začít s renovací východní tribuny a zázemí, v roce 2013 by měl být opraven jižní a severní ochoz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články