Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bazaly už nepatří Baníku. Neviděl jsem jinou možnost, říká Petera

Ostrava – Stadion Bazaly už není v majetku fotbalového klubu Baník Ostrava. Areál, v němž Baník sídlí a hraje prvoligové zápasy, koupila za neupřesněnou částku společnost SMK Reality Invest. Jak se změna vlastníka projeví na provozním chodu fotbalového celku, zatím není příliš jasné. Jisté je však to, že stánek s kapacitou necelých osmnácti tisíc diváků v létě přestane splňovat požadavky svazového projektu Stadiony 2012 a klub zřejmě čeká stěhování na Městský stadion do Vítkovic. Podle majitele klubu Tomáše Petery nemusí prodej nemovitosti do jiných rukou ještě nutně znamenat definitivní konec fotbalu na Bazalech, kde by měl klub skončit v létě.

Bazaly
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Kromě serióznosti jsme hledali i zájemce, který by se alespoň pokusil o to, aby se na Bazalech v budoucnu hrál fotbal. Moc přeji novému majiteli, aby se mu povedlo v součinnosti s městem, nebo i jiným způsobem, vrátit fotbal na Bazaly," uvedl Petera. Modernizace stadionu na odpovídající kritéria se podle dřívějších odhadů pohybuje v řádech stovek milionů korun, Baník má přitom potíže financovat nezbytný chod. Náklady na údržbu a správu areálu klub dlouhodobě táhnou ke dnu. Ročně na provoz stadionu vynakládá sumu kolem 25 milionů korun.

Ostravský primátor Petr Kajnar v reakci na změnu vlastníků uvedl, že město nabídku na prodej pozemků na Bazalech zatím nedostalo. Velké investice prý stejně hodlá směřovat do rekonstrukce stadionu ve Vítkovicích a s žádnou stavbou nového stadionu v příštích letech nepočítá. "Když se podaří přestavět stadion ve Vítkovicích, tak bude mít Baník kde hrát. Příštích deset let město nemůže uvažovat o žádném jiném stadionu, protože na to nebude mít. V téhle chvíli nemáme peníze nazbyt," řekl Kajnar.

"Stadion jsme prodávali s těžkým srdcem, ovšem já jsem neviděl už jinou možnost. Dovedu si představit, že by jednou stát, město nebo nějaký silný partner dokázali na Bazalech postavit komplex obchodů se stadionem, kam bychom se moc rádi vrátili," řekl Petera. Prodejní cena je vázána obchodním tajemstvím. Před nástupem krize v roce 2008 se prý pohybovala kolem 200 milionů korun, ale ekonomická recese zahýbala cenami na trhu s nemovitostmi výrazně směrem dolů.

"Teď je to naprosto jiná cifra," uvedl Petera. I kvůli vysokým nákladům na údržbu stadionu se klub začal dostávat do finanční spirály. "Za to mohlo víc faktorů. Dlužných třicet milionů za přestup Lukáše Magery do Temešváru, ale také pár manažerských rozhodnutí při nákupech hráčů, jež se s odstupem času ukázala jako nešťastná. Roli hrál také příchod krize, kvůli které se snížil objem financí získaných od partnerů. Naše dluhy narůstaly, jiné řešení než toto už jsem neviděl," přiznal Petera.

Jediným akcionářem SMK Reality Invest je ostravský podnikatel Libor Adámek, který stojí například za vzestupem interligových házenkářek Sokolu Poruba.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články