Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

FIFA se snaží změnit způsob vyšetřování korupce

Curych - Mezinárodní fotbalová federace FIFA podle jejího prezidenta Seppa Blattera změní způsob, jakým vyšetřuje korupci. Klíčovou součástí plánu je přeměna stávající etické komise. FIFA je prý zároveň připravena prozkoumat všechny důvěryhodné důkazy v již vyšetřovaných případech.

FIFA
zdroj: ISIFA/EPA

Výkonný výbor FIFA, jehož několik členů bylo stávající etickou komisí očištěno, dle Blattera podpořil plán protikorupčního poradce Marka Pietha. Komise se podle něj má rozdělit na dvě samostatné jednotky - jednu pro vyšetřování a druhou pro samotné stíhání. Vést je mají noví a nezávislí lidé. "Výkonný výbor jednohlasně souhlasil s tímto novým přístupem k větší průhlednosti a integritě," řekl Blatter, který dnešek označil za historický den pro reformní proces FIFA.

Pověst federace utrpěla zejména při poslední volbě prezidenta v minulém roce, podezření budily i volby pořadatelů mistrovství světa předloni v prosinci. Hostitelem šampionátu pro rok 2018 se stalo Rusko, o čtyři roky později pak dostal překvapivě možnost turnaj pořádat Katar. "FIFA si při reakcích na obvinění nepočínala dost aktivně a systematicky. V některých případech byla obvinění nedostatečně vyšetřena," stojí mimo jiné ve zprávě pro FIFA, v níž Pieth doporučil, aby do jednotlivých kolegií nové komise byli zvoleni lidé z mimofotbalového prostředí.

Nová etická komise by mohla existovat už od května, kdy bude její podoba předložena k hlasování všem 208 členům federace na kongresu v Budapešti. "Nová komise bude mít možnost zahájit vyšetřování, pokud dostane důvěryhodné podněty," upřesnil Blatter.

FIFA v minulém roce vykázala zisk 36 milionů dolarů

FIFA celkem vydělala 1,07 miliardy dolarů a utratila jen 1,034. Vydělávat začal světový šampionát, který se v roce 2014 uskuteční v Brazílii. Celkově vygeneroval 910 milionů dolarů, dalších 550 milionů pochází ze smluv o vysílacích právech. Finanční rezervy FIFA činí 1,293 miliardy.

Exkluzivní práva na vysílání světových šampionátů v letech 2018 a 2022 získala pro 37 zemí Evropská vysílací unie (EBU), mezi jejíž členy patří i Česká televize a Český rozhlas. EBU tak významně rozšířila smlouvu, která zatím obsahovala práva na nejbližší turnaj. FIFA také odložila 100 milionů dolarů (1,86 miliardy korun) na to, aby mohla pomoci zabezpečit platy hráčů, kteří se zraní během mezinárodních zápasů. Opatření prosazované kluby začne platit od příštího září, pokud ho schválí květnový kongres FIFA v Budapešti.

Rozhodnutí výkonného výboru o tom, aby kluby povinně pustily své hráče na olympijské hry, by mohlo způsobit kontroverze. Turnaj nepatří do kalendáře mezinárodních zápasů FIFA a koliduje s letní přípravou evropských týmů. Před čtyřmi lety bojovala Barcelona za to, aby na olympiádu nemohl být povolán Argentinec Lionel Messi. Spor se dostal až ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne, která rozhodla ve prospěch katalánského týmu, ten Messiho ale na hry nakonec přesto pustil. Ve sporu figurovaly i Werder Brémy a Schalke.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články