Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

FIFA chce levnější VAR pro všechny úrovně, zvažuje také technologii pro ofsajd

Videorozhodčí se pomalu a jistě rozšiřuje celosvětově do všech vrcholných soutěží. Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) by ho ale chtěla dostat do všech úrovní fotbalu, a proto usiluje o vyvinutí zjednodušené a cenově dostupnější verze videoasistenta rozhodčího (VAR). Pracovní skupina pro pravidlové inovace předloží v nejbližších dnech vedení FIFA a pravidlové komisi (IFAB) podklady k variantě tzv. VAR light.

Pracoviště videorozhodčího
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/imago sportfotodienst

FIFA se k vývoji nové technologie odhodlala poté, co jí předložili výsledky off-line testů s VAR light zástupci asijské konfederace, Evropské fotbalové unie a francouzské federace.

"Naším cílem je vytvořit cenově dostupnější systém tak, aby se VAR mohl používat na všech úrovních fotbalu s tím, že se nesníží požadavky na kvalitu," stojí v prohlášení FIFA.

Současný systém VAR je k dispozici jen v největších mezinárodních a klubových soutěžích, chybí však například ve skupinové fázi Evropské ligy a Ligy národů a v ženské Lize mistryň byl použit jen ve finálovém zápase.

FIFA také zvažuje vývoj poloautomatizované technologie pro ofsajd, aby byl následný proces zkoumání co nejsnazší. Současná technologie na posuzování ofsajdů je podle vedení světového fotbalu složitá a ofsajdy jsou obtížně rozpoznatelné.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články