Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Favorité afrického šampionátu na úvod zaváhali, bod zachraňovali Osimhen i Salah

Nerozhodným výsledkem vstoupili do Afrického poháru národů (AFCON) aspiranti na titul z Nigérie a Egypta. Trojnásobní šampioni turnaje remizovali s Rovníkovou Guineou 1:1 poté, co na trefu Ibana Salvadora zareagoval neapolský snajpr Victor Osihmen. Nejlepší střelec Premier League Mohamed Salah zase uchránil Egypt penaltou v nastavení před porážkou s Mosambikem.

Egypťan Mohamed Salah střílí gól z pokutového kopu
zdroj: REUTERS

Nigerijci nevyužili spoustu šancí a nedokázali vícekrát překonat skvěle chytajícího gólmana, španělského Alavésu Jesuse Owona. Remízou s 88. týmem žebříčku FIFA navázali na nepřesvědčivé výkony z poslední doby. Shodný výsledek 1:1 uhráli v listopadu v kvalifikačních zápasech mistrovství světa s dalšími outsidery Lesothem a Zimbabwe.

V dalším utkání narazí Nigérie na domácí Pobřeží slonoviny, které v prvním zápase skupiny A zvítězilo v sobotu 2:0 nad Guineou-Bissau.

Egypťané, kteří jsou se sedmi africkými tituly rekordmany, se ve svém úvodním duelu ve skupině B ujali vedení už ve 2. minutě díky Mustafovi Muhamadovi. Pojišťovací gól však navzdory několika šancím nepřidali a Mosambik dvěma brankami během tří minut ve druhém poločase skóre otočil.

Outsider byl ve svém třináctém měření sil na šampionátu blízko historicky první výhře, ale přišel o ni v závěru po faulu Domingose Macandzy v pokutovém území. Penaltový zákrok potvrdil VAR a v sedmé nastavené minutě hvězdný hráč Liverpoolu Salah srovnal.

V nastavení padl gól také v druhém utkání skupiny B mezi Ghanou a Kapverdami. O překvapivé výhře ostrovního státu 2:1 rozhodl v druhé dodatečné minutě Garry Rodrigues. Trojnásobný šampion Ghana se pokusí napravit porážku ve šlágru proti Egyptu.

Mistrovství Afriky ve fotbale v Pobřeží slonoviny:

Skupina A:
Nigérie – Rovníková Guinea 1:1 (1:1)
Branky:
38. Osimhen – 36. Salvador.

Skupina B:
Egypt – Mosambik 2:2 (1:0)
Branky: 2. Muhamad, 90.+7 Salah – 55. Witi, 58. Bauque.
Ghana – Kapverdy 1:2 (0:1)
Branky: 56. Djiku – 17. Monteiro, 90.+2 Rodrigues.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články