Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fanoušci Bilbaa házeli na trávník falešné peníze. Bylo mi z toho smutno, hlesl Xavi

Probíhající vyšetřování korupce FC Barcelona se přeneslo do chování fanoušků v nedělním utkání 25. kola v Bilbau, které lídr španělské nejvyšší soutěže vyhrál 1:0. Domácí příznivci ukázali svůj názor tím, že na trávník stadionu San Mamés házeli falešné bankovky. Trenér hostujících fotbalistů Xavi byl z nepřátelské atmosféry zklamaný a smutný.

Fanoušci Bilbaa vhazují na trávník falešné bankovky
zdroj: Profimedia

Španělské státní zastupitelství obvinilo Barcelonu z korupce, zpronevěry a falšování dokumentů kvůli možnému ovlivňování rozhodčích. Žaloba je namířena na klub i jeho funkcionáře v čele s bývalými prezidenty Josepem Mariou Bartomeuem a Sandrem Rosellem.

Fanoušci Bilbaa okolo 30. minuty naházeli na hřiště červené a modré bankovky se znakem Barcelony, nápisem "mafie", značkou dolaru a nominální hodnotou 0. Diváci rovněž skandovali, že Katalánci budou vyloučeni z nejvyšší soutěže.

"Respektuji fanoušky na San Mamés, vždy se ke mně chovali slušně. Ale překvapila mě nepřátelská atmosféra vůči Barce. Bylo mi z toho smutno," řekl Xavi. "Barca se předem odsuzuje, což podle mě není dobré pro společnost. Každý může mít svůj názor a já všechny respektuji, i když se nemusí shodovat s těmi mými. Ale mrzí mě to," doplnil.

Podle bývalého barcelonského záložníka korupční skandál mužstvo nijak neovlivňuje. "V kabině jsme o tom s hráči nemluvili. Jsme tady od toho, abychom vyhrávali a soustředili se na fotbal. Všichni jsme profesionálové," prohlásil Xavi, jehož svěřenci vedou tabulku o devět bodů před obhájcem titulu Realem Madrid.

Barcelona mezi lety 2001 až 2018 převedla téměř sedm milionů eur na účet společnosti patřící tehdejšímu viceprezidentovi výboru rozhodčích CTA Josému Maríovi Enríquezovi Negreirovi, jenž je také mezi obviněnými. Peníze klub údajně vyplácel za poradenské služby. Zástupci Barcelony i Negreira ve svých výpovědích platby přiznali, popřeli ale, že šlo o úplatky.

Už v únoru předseda španělské ligy Javier Tebas vyloučil, že by Kataláncům hrozil trest na sportovním poli. I kdyby se prokázala vina, případy starší tří let jsou podle směrnic promlčené.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články