Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

FAČR ve volbě prezidenta FIFA podpoří Infantina

Praha - Podporu českého fotbalu ve volbách prezidenta FIFA dostane generální sekretář UEFA Gianni Infantino. Italský funkcionář je vedle bahrajnského šejka Salmána jedním z dvou hlavních favoritů na post následovníka Seppa Blattera.

Ilustrační foto

"UEFA má svého kandidáta Gianniho Infantina, my se jednoznačně chystáme stát v rodině UEFA, takže z toho je asi zřejmé, koho budeme podporovat," řekl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Návrhy obou kandidátů jsou v lecčem podobné, ať už je to v rámci rozšíření počtu účastníků MS, zavedení videorozhodčího nebo reformy organizace, a i podněty šejka Salmána FAČR kvituje.

Volba prezidenta FIFA se bude konat v pátek v Curychu dle plánu. Sportovní arbitráž CAS v Lausanne zamítla podnět jednoho z kandidátů Alího bin Husajna na odložení voleb kvůli jeho pochybnostem o transparentnosti hlasování.

Na post nástupce Seppa Blattera kandiduje pět mužů. Kromě Infantina a Salmána jde o Jerome Champagneho, nejhlasitějšího kritika světové fotbalové organizace a Tokya Sexwaleho, bývalého vězně apartheidu a jednu z hlavních postav za pořadatelstvím MS v JAR v roce 2010. Kandiduje i jordánský princ Alí, jenž si v loňské volbě zajistil podporu UEFA, nakonec však ve volbě Blatterovi podlehl.

Infantino byl jedním z nejbližších spolupracovníků bývalého prezidenta UEFA Michela Platiniho. Francouzskému funkcionáři bylo stejně jako Seppu Blatterovi zakázáno působení ve fotbale po aféře s nevysvětlenými platbami.

Je nám líto, video expirovalo.
FAČR ve volbě prezidenta FIFA podpoří Infantina

Šejk Salmán na druhé straně čelí nařčení ze strany bahrajnských prodemokratických aktivistů. Salmán měl na jaře 2011 předsedat komisi, která měla schválit krutá represivní opatření proti skupině protestantů angažující se v prodemokratickém povstání v Bahrajnu.

Největší šance na zvolení do čela FIFA se přisuzují šejku Salmánovi, jemuž klíčovou podporu vyjádřily africká i asijská fotbalová konfederace. Ty přitom mezi sebou sdružují 100 národů z celkových 209, o něž se bojuje.

Oproti tomu Infantino má alespoň verbálně zajištěny hlasy UEFA a CONMEBOL, Jihoamerické fotbalové konfederace. Boj by se ještě mohl strhnout o hlasy v CONCACAF (Karibik a Severní a Střední Amerika) a OFC (Oceánská fotbalová konfederace).

Zdroj
ČT sport, ČTK, espnfc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články