Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vysvětlete nám, proč je finále Evropské ligy v Baku, zlobí se Arsenal na UEFA

Po postupu do finále Evropské ligy se fanoušci Arsenalu těšili, jak vyjedou svůj klub podpořit do Ázerbájdžánu. Pak ale přišlo rychlé a tvrdé vystřízlivění. Nejenže Arsenal od Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) dostal pouze 6000 lístků, navíc je téměř nemožné se do Baku, kde se zápas s Chelsea uskuteční, dopravit za rozumné peníze. Arsenal tak nyní žádá od UEFA vysvětlení, proč je finále právě na takovém místě.

Stadion v Baku
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Má to být zápas, při kterém se Petr Čech bude loučit s veleúspěšnou kariérou. Navíc v souboji s bývalým týmem Chelsea. Jenže tento svátek fotbalu se možná 29. května uskuteční s celou řadou prázdných sedaček a bez skutečných fanoušků, kteří jindy na výjezdech vytváří na stadionu skvělou atmosféru.

Za všechno může UEFA, která před dvěma lety udělila pořádání ázerbájdžánské metropoli. Očividně však bez většího přemýšlení. Až nyní si totiž zjistila, že se do města nedostane více než 15 000 zahraničních příznivců, a oběma týmům tak dala pouze 6000 vstupenek.

"Kdybychom klubům nabídli víc, neměli bychom záruku, že se do Baku všichni bezpečně dostanou," vysvětlila UEFA, jež ovšem na stejné místo umístila i čtyři zápasy mistrovství Evropy. 

Proč UEFA zvolila Baku? Stojí za tím jen peníze? Poslechněte si Fotbal fokus podcast, který volbu rozebírá:

Zvláštní vyjádření UEFA se ale příliš nesetkalo s pochopením, a zejména pak v Anglii. Arsenal dokonce vydal prohlášení, v němž žádá o vysvětlení, proč pořadatelství dostalo právě Baku.

"Vzhledem k fanouškům bychom rádi pochopili kritéria, podle kterých se vybírá hostitel finále. A jestli jsou při výběru zohledněny i požadavky fanoušků," napsal Arsenal, kterému si už na komplikace s cestou do Baku stěžovalo mnoho fanoušků.

Jejich stížnostem se není co divit. Z Londýna do Baku je to téměř 5000 kilometrů, což je nepříjemnost sama o sobě. Horší však je, že žádný přímý let na této trase v daném týdnu není naplánovaný a fanoušci by museli minimálně jednou přestupovat. Největší bolístkou je pak cena. Ta vystřelila na částu přesahující 1000 liber (cca 30 000 korun), za což se dá pořídit i některá permanentka na Arsenal.

Problém není ale jenom s lety. V Baku je i nedostatečně zajištěné případné ubytovaní, navíc jeho cena rovněž vystřelila do astronomických výšin. "Cestovat do Baku je náročné, takže se teprve ukáže, kolik našich fanoušků skutečně na zápas dorazí," postěžoval si Arsenal, který se do pohárového finále dostal po 13 letech.

Seznam problémů však nekončí. Další je politická situace. Ázerbájdžán má dlouhodobě spory o území s Arménií, kvůli čemuž s největší pravděpodobností nebude moci hrát záložník Arsenalu Henrik Mchitarjan. V sezoně ze stejných důvodů nenastoupil ani na půdě Karabachu.

Tato komplikace se navíc dotkla i jednoho fanouška z Anglie, který je ale rodilý Armén. Na Twitteru prozradil, že měl lístek i letenku, jenže mu Ázerbájdžán nedovolil do země přicestovat.

"Je to neakceptovatelné, co se letos stalo. Žádáme UEFA, aby při příštím výběru místa hrála klíčovou roli logistika a potřeby pro fanoušky. Rádi bychom byli do podobného rozhodování začleněni," dodal Arsenal.

UEFA nicméně výběr hostitele obhajuje s tím, že volba probíhá s několikaletým předstihem. Podle ní se nedá odhadnout, kdo postoupí do finále. "Mrzí nás problémy, kterým čelí fanoušci obou týmů v souvislosti s cestou do Baku. Naši odborníci se pokusí najít levnější řešení pro ty, kteří se rozhodnou na finále přicestovat," uvedla UEFA v prohlášení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články