Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Slavia vypráskala Servette a slaví postup z prvního místa

Slavia doma rozdrtila Servette Ženeva 4:0, poprvé v klubové historii vyhrála v pohárech skupinu a postoupila přímo do jarního osmifinále Evropské ligy. Červenobílí dali všechny branky už v úvodním dějství a vyrovnali svůj nejlepší první poločas na evropské scéně. Dvakrát skóroval Mojmír Chytil, před ním se trefili David Douděra a Ivan Schranz.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Slavia – Servette Ženeva

Slavia zakončila skupinu s bilancí pěti vítězství a jedné porážky s dvoubodovým náskokem před finalistou minulého ročníku AS Řím. Soupeře pro osmifinále se Pražané dozvědí až 23. února, v pondělí se bude losovat pouze úvodní kolo vyřazovací fáze soutěže.

Český vicemistr měl již před zápasem jistotu postupu a toho, že si potřetí za poslední čtyři ročníky zahraje v soutěžích UEFA i na jaře. Historickým slávistickým maximem je semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Vršovičtí si díky triumfu ve skupině a účasti v osmifinále zajistili další 2,3 milionu eur a v součtu s bonusem za desetiletý klubový koeficient vydělali v této sezoně na evropské scéně už 12,1 milionu eur (přes 295 milionů korun).

Do slávistické sestavy se po zranění vrátil univerzál Schranz. Hosté, kteří už měli jistotu, že skončí třetí a pro jaro přejdou do nižší Evropské konferenční ligy, nastoupili bez několika obvyklých členů zahajovací jedenáctky.

V úvodu nic nenasvědčovalo pozdějšímu debaklu. Švýcarský vicemistr na začátku dobře kombinoval a dvakrát zahrozil. V páté minutě Bedia o kousek minul a za chvíli zamířil vedle také z výhodné pozice z přímého kopu Stevanovič.

Po čtvrthodině otevřeli skóre domácí. Jurečka stříleným centrem přenesl míč z levé strany a Douděra přehlavičkoval nedůrazně bránícího Mazikoua. V 19. minutě mohl zvýšit Jurečka, ale ve vyložené šanci jen napálil brankáře Fricka.

V 25. minutě už slávisté vedli 2:0. Wallemovu střelu z vápna vyrazil gólman hostů jen před sebe a Schranz zblízka doklepl míč do sítě. Slovenský reprezentační univerzál potvrdil, že se mu v pohárech daří, skóroval však po více než dvou měsících.

Servette v minulém kole remizoval 1:1 s AS Řím, tentokrát ale jeho obrana působila propustně. Ve 30. minutě zůstal po rohovém kopu zcela nepokrytý Chytil a hlavičkou s lehkým přispěním tyče zvýšil na 3:0. Centrující Douděra si připsal k úvodnímu gólu také asistenci.

Ještě do přestávky musel trenér Slavie Trpišovský nuceně střídat, zraněného Oscara nahradil Hromada. V 39. minutě se mohl podruhé trefit Douděra, ale v těžké pozici z pravé strany minul odkrytou branku.

V první minutě nastavení se už rozjetí domácí čtvrtého gólu dočkali. Chytil po další ztrátě hostů s pomocí teče obránce Vouilloze překonal Fricka a skóroval podruhé v utkání. Pražané výsledkem 4:0 vyrovnali svůj nejlepší první poločas v pohárech, stejným poměrem vedli v pauze v loňské kvalifikaci Evropské konferenční ligy nad St Joseph's.

Za rozhodnutého stavu po změně stran tempo výrazně opadlo. V 59. minutě hlavičkoval po centru z pravé strany nad Chytil a marně útočil na svůj první hattrick ve Slavii. Pražané poté hned trojnásobně vystřídali, hosté poslali na trávník současně dokonce čtyři čerstvé hráče.

Závěr si domácí před více než 18 tisíci diváků užili a Trpišovský mohl na poslední minuty k premiéře v A-mužstvu nasadit sedmnáctiletého Pikolona. Slávisté navázali na zářijové vítězství 2:0 z venkovního vzájemného duelu v úvodu skupiny, připsali si sedmou soutěžní výhru po sobě a soupeři naopak připravili první porážku po 12 zápasech.

Kouč vítězů Jindřich Trpišovský byl spokojený, i když úvod chtěl lepší. "Do zápasu jsme nevstoupili úplně nejlépe. Soupeř se na začátku velmi dobře pohyboval, ukazoval technickou kvalitu, kterou má. My jsme jim dost těžko odebírali balon. Postupem času jsme se nátlakovou hrou zlepšili. Pomohl nám samozřejmě první gól, padl po situaci, do které jsme se chtěli dostávat. Křížný balon na zadní tyč, tam jsme viděli slabší místo, kudy jsme se chtěli prosadit. V prvním poločase jsme byli hrozně produktivní. Takový náročný výkon jsme přetavili ve čtyři branky. V prvním poločase jsme skvěle dominovali. Dosáhli jsme skvělého výsledku, který završil výborný pohárový podzim."

René Weiler, kouč poraženého celku, přiznal, že ho nepřekvapila síla Slavie. "V průběhu prvního poločasu jsme trpěli. Ale nebyli jsme překvapení, protože jsme věděli, že proti nám stojí těžký soupeř. Dostali jsme zabrat. Ve druhé půli už jsme lépe reagovali. Musím říct, že Slavia je velmi silný tým, vítězství si zasloužila. Je to velmi dobrý tým, hraje s velkou energií, silou a efektivitou. Bylo to pro nás obtížné, téměř nám nedali možnost, abychom si vytvořili nějakou šanci."

Slavia Praha – Servette Ženeva 4:0 (4:0)

Branky: 30. a 45.+1 Chytil, 15. Douděra, 25. Schranz. Rozhodčí: Walsh – Stewart, Spence (všichni Skot.) – Kavanagh (video, Angl.). ŽK: Diba, Stevanovič (oba Servette). Diváci: 18 380.

Slavia: Mandous – Vlček, Ogbu, Holeš – Douděra (82. Pikolon), Oscar (35. Hromada), Zafeiris, Wallem (60. Dumitrescu) – Schranz, Jurečka (60. Tomič) – Chytil (60. Tijani). Trenér: Trpišovský.

Servette: Frick – Magnin, Vouilloz, Severin, Mazikou – Diba (62. Baron), Ondoua – Stevanovič (62. Cunemoto), Antunes (62. Cognat), Bolla (79. Touati) – Bedia (62. Kutesa). Trenér: Weiler.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články