Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Slavia i Plzeň chtějí přivézt z Bilbaa a Soluně další body do Evropské ligy

Udržet neporazitelnost v tomto ročníku Evropské ligy chtějí fotbalisté Slavie i Plzně ve třetím kole pohárové soutěže. Oba české celky hrají ve čtvrtek venku – Slavia v Bilbau a Viktoria v Soluni s PAOK. Zatímco řecký mistr ještě v tomto ročníku nebodoval, španělský celek má čtyři body, stejně jako Slavia.

Slávisté se radují po gólu v brance Ajaxu
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Ta v předešlých dvou kolech vyhrála 2:0 v Razgradu a remizovala 1:1 v Edenu s Ajaxem Amsterdam. Teď ji čeká baskické Bilbao, které remizovalo 1:1 na stadionu AS Řím a doma porazilo Alkmaar 2:0.

Pražané prohráli jediný ze 17 soutěžních zápasů v sezoně s Lille v předkole Ligy mistrů a v devíti dalších utkáních ztratili body už jen remízou s Ajaxem.

"Čekají nás teď dva těžké výjezdy (Bilbao a Frankfurt), proto jsme na úvod body potřebovali. S tak velkou tabulkou po pravdě nemám zkušenosti, jsem zvědavý, jak se bude vyvíjet. Věřím však, že pokud budeme hrát i nadále takhle kvalitně, tak nám postup neunikne," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Čtyři body považují za slušný vstup do rozšířené ligové fáze také hráči. Do jarní vyřazovací fáze postoupí 24 z 36 týmů, prvních osm přímo do osmifinále. "Tabulka se bude hodně rychle měnit. Ale postavili jsme si dobrý základ," míní útočník Mojmír Chytil.

Slávisté pravidelně vyrážejí k venkovním pohárovým výjezdům už dva dny předem, tentokrát výjimečně zamířili do Baskicka až ve středu. Ve Španělsku v sedmi pohárových zápasech ještě nevyhrála, ale pětkrát remizovala – naposledy před pěti lety 0:0 v Lize mistrů v Barceloně.

Před pěti lety Barcelonu proti Slavii vedl Ernesto Valverde, současný trenér Bilbaa. "Ten tým znám. Hrál jsem proti nim ve skupinové fázi Ligy mistrů. Byl to opravdu těžký soupeř. Mají stejného trenéra a spoléhají na stejný styl hry, s velmi vysokým tempem v útoku i obraně. Jejich hráči hodně běhají a podporují se, očekávám těžký a živý zápas," řekl kouč.

Jeho tým má v soutěži o motivaci navíc, protože právě v Bilbau se na stadionu San Mamés odehraje finále Evropské ligy. "Chceme se samozřejmě dostat co nejdál, takže výhry z domácích zápasů jsou zásadní. Zvláště v soutěži, která je velmi krátká a náročná," dodal Valverde. Barcelonu dovedl ke dvěma ligovým titulům.

České týmy vyhrály ve Španělsku jen dva z dosavadních 44 pohárových duelů. Jako poslední tam zvítězil Liberec v prosinci 2001 na Mallorce 2:1, dalších 21 pokusů tuzemských zástupců na španělské půdě triumf nepřineslo.

Plzeň chce nechat řeckého mistra dál bez bodu

Plzeň v úvodních dvou kolech remizovala 3:3 ve Frankfurtu a 0:0 s Ludogorcem Razgrad a v základní hrací době v evropských pohárech neprohrála už ve dvaadvaceti zápasech za sebou. Řecký mistr, v jehož týmu od září působí i brankář Jiří Pavlenka, ale není na soupisce pro Evropskou ligu, podlehl 1:3 v Istanbulu Galatasarayi i 0:1 doma FCSB a bude bojovat o první body do tabulky.

Po změně formátu pohárů v nové, ligové fázi Evropské ligy vytvořilo všech 36 týmů jednu společnou tabulku. Všechny celky odehrají osm zápasů s různými soupeři. Prvních osm mužstev postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací části.

Západočeši se mohou stát prvním českým týmem, který v pohárech vyhraje v Řecku, což se v předchozích 14 zápasech nikomu nepodařilo. "Soluň zatím nemá v soutěži ani bod, takže očekáváme, že budou chtít za každou cenu zvítězit. Ale my věříme ve své síly a týmu, že jsme schopni prodloužit naši sérii v Evropě. Porveme se o co nejlepší výsledek. To by byla výhra, ale jakýkoliv bodový zisk z tohohle zápasu by pro nás byl dobrý," řekl Jan Trousil, asistent trenéra Miroslava Koubka.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Plzeň chce v Soluni udržet úspěšnou pohárovou sérii

PAOK získal po pěti letech řecký titul, ale v létě neprošel do Ligy mistrů. "Je to dobrý tým, hraje v rozestavení 4-1-4-1 nebo 4-4-2. Mají velice dobrý mix cizinců – Brazilci, Chorvati, Rakušani, bývalí i současní reprezentanti. Požene je bouřlivá atmosféra. My ale umíme tyhle zápasy odehrát. Věřím, že byť třeba budou lepší na balonu, tak jim díky taktické připravenosti a výborné defenzivě dokážeme konkurovat. Bude to otevřený zápas a věřím, že to zvládneme," uvedl Trousil.

Úspěch v Soluni by pomohl Viktorii po stránce sebevědomí i před víkendovým zápasem se Spartou, kterou by mohla sesadit z druhého místa v tabulce.

"Bavili jsme se o tom, že tenhle týden je pro nás strašně důležitý. Můžeme udělat důležitý krok, abychom se dostali k našemu cíli – zůstat mezi prvními 24 týmy. Pokud to zvládneme, šli bychom do zápasu se Spartou v úplně jiném rozpoložení. Ale to je až neděle, teď nás čeká Soluň," řekl Trousil.

PAOK vede řeckou ligu a bodovat chce i v Evropské lize. "Samozřejmě je pro nás komplikací, že jsme v Evropské lize ještě neuhráli ani bod. Je načase na to zareagovat. Zatím se nic neděje, můžeme to ještě otočit, ale potřebujeme zvítězit," řekl rumunský trenér PAOK Razvan Lucescu.

Celek ze Soluně hraje domácí zápasy na stadionu pro 29 tisíc diváků s názvem Hrobka. Poslední dobou ale nebývá vyprodáno, zápas s FCSB sledovalo zhruba 15 tisíc lidí.

"Ve Frankfurtu jsme hráli před téměř 60 tisíci fanoušků a zvládli jsme to fantasticky. Tenhle stadion je o polovinu menší. Samozřejmě jejich temperament je trochu jiný než německý, Řecko je tím pověstné. Ale myslím, že většina našich kluků je zkušená a před takovou atmosférou už hráli. Věřím, že je to vybičuje k tomu nejlepšímu výkonu," řekl Trousil.

Západočeši odletěli už i s halfbekem Cheickem Souarém, který po delším zranění ale ještě nenastoupí. V Plzni zůstali nemocní Tom Slončík a Ricardinho.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články