Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hilál a Rabušic úřadovali a Liberec postoupil přes FCSB do 4. předkola EL

Před utkáním naprosto prekérní záležitost, nakonec však pro Liberec dopadla dobře. Slovan totiž z rumunsko-bulharských hranic veze vítězství ve 3. předkole Evropské ligy 2:0 na půdě oslabeného FCSB. Tomu kvůli koronaviru chybělo hned 15 hráčů. Severočeši na stadionu v Giurgiu hráli od 20. minuty a vyloučení domácího Stefana Cany dlouhou přesilovku, kterou v druhé půli gólově zužitkovali po rohových kopech Júsuf Hilál a střídající Michael Rabušic.

Michael Rabušic
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Slovan navázal na výhru 5:1 z 2. předkola proti litevskému Riteriai a v závěrečném předkole si příští týden zahraje doma o základní skupinu s kyperským celkem APOEL Nikósie, který udolal až na penalty Zrinjski Mostar.

Zápas v Giurgiu byl až do čtvrtečního odpoledne v ohrožení kvůli tomu, že se v týmu FCSB od minulého týdne šíří koronavirus. UEFA povolila rumunskému klubu narychlo doplnit soupisku o nové hráče a nastoupit.

Celá kvalifikace Evropské ligy se kvůli koronavirové krizi hraje jen na jedno utkání a bez diváků. Liberec usiluje o první postup do základní skupiny evropských pohárů od sezony 2016/17.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání FCSB - Liberec

"Ulevilo se nám obrovsky. Jsme rádi, že jsme postoupili a Liberec má šanci porvat se o skupinu. I když samozřejmě víme, že osud naklonil karty na naši stranu. Respekt před soupeřem, jak to poskládal," řekl liberecký trenér Pavel Hoftych.

FCSB, který nastoupil kvůli koronaviru oslaben už v předchozím kole na půdě Bačky Topola, měl nakonec k dispozici 18 hráčů včetně dvou brankářů. Majitel klubu Becali na poslední chvíli angažoval několik nových hráčů a jeden z nich Karanovic musel už po 10 minutách kvůli zranění střídat.

Ještě větší komplikace pro domácí přišla ve 20. minutě. Stoper Cana fauloval unikajícího Mosqueru a ázerbájdžánský rozhodčí jej vyloučil. Následný přímý kop v podání Hilála vytáhl brankář Straton, který si poradil i s Hromadovou dorážkou.

Liberec sice v přesilovce až tolik nedominoval, ale šance si vytvářel. Hlavičkující Pešek však minul a před pauzou Straton vychytal hlavičkujícího Hilála. FCSB i v oslabení hrozil, největší šanci první půle měl ale ještě v plném počtu v úvodu, kdy brankáře Nguyena protáhl Sut.

Liberecký gólman podržel spoluhráče hlavně šest minut po pauze, kdy zneškodnil únik Petreho. Kouč Slovanu Hoftych vzápětí poslal do hry druhého útočníka Rabušice a ten se mohl ihned prosadit, proti jeho hlavičce ale výborně zasáhl Straton.

Severočeši stupňovali tlak. Střílený centr z pravé strany těsně netrefili dva hostující hráči, proti Hilálově hlavičce pak za již překonaným gólmanem odvrátil Sut. V 63. minutě skončila Mikulova tečovaná rána těsně vedle, ale z následného rohu už Slovan udeřil. Po Mosquerově centru se hlavou k tyči prosadil Hilál a navázal na branku z 2. předkola na půdě litevského Riteriai.

V 82. minutě Severočeši ze stejné akce pojistili vedení. Na další Mosquerův centr z rohu si tentokrát naskočil střídající Rabušic a definitivně rozhodl. V závěru pak ještě hosté neproměnili dvě šance.

"Tenhle zápas byl jak ušitý pro mě. Oni hráli v deseti a lítal tam jeden centr za druhým. Oni tu výšku tolik neměli. Škoda, že tam nepadl ještě další gól," uvedl Rabušic. "Rohy na tréninku dost trénujeme. Věděli jsme, že máme skvělé hráče na centry. Příchod Ramba (Rabušice) nám velmi prospěl. Potřebovali jsme tam dostat druhého útočníka a výšku," doplnil Hoftych.

FCSB - Slovan Liberec 0:2 (0:0)

Branky: 64. Hilál, 82. Rabušic. Rozhodčí: Aghajev - Zejnalov, Amirali (všichni Ázerb.). ŽK: Perianu, Petre - Pešek, Beran, Hilál. ČK: 20. Cana (FCSB). Bez diváků.

FCSB: Straton - Enache, Cana, Soiledis, Pantiru - Simion, Perianu, Sut - Petre (68. Ion), Karanovic (10. Popescu), Caiado. Trenér: Pintilii.

Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Mara, Hromada (88. Chaluš) - Pešek (84. Matoušek), Beran (51. Rabušic), Mosquera - Hilál. Trenér: Hoftych.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články