Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Finále Evropské ligy rozhodly až penalty. Zisk trofeje slaví Eintracht Frankfurt

Po 120 minutách skončilo finále Evropské ligy mezi Eintrachtem Frankfurt a Glasgow Rangers 1:1. Velký fotbalový večer v Seville vyvrcholil penaltovým rozstřelem. Zatímco Aaron Ramsey neproměnil, všichni střelci německého klubu ano. Eintracht slaví zisk druhé mezinárodní trofeje v historii, navázal na triumf v Poháru UEFA v roce 1980.

Rangers na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána poslal do vedení v 57. minutě nigerijský útočník Joe Aribo, v 69. minutě ale srovnal Rafael Borré. V prodloužení branka nepadla, a tak musely stejně jako v loňském finále mezi Villarrealem a Manchesterem United rozhodnout pokutové kopy. V nich selhal pouze záložník Aaron Ramsey, kterého vychytal Kevin Trapp. V páté sérii rozhodla přesná trefa kolumbijského útočníka Borrého.

Svěřenci kouče Olivera Glasnera navázali na 42 let starý triumf v tehdejším Poháru UEFA a zajistili si účast v příštím ročníku Ligy mistrů. "Je to neuvěřitelné. Třináct zápasů v Evropě a my jsme neprohráli ani jeden. Nemám slov. Teď budeme pár dnů slavit," řekl Glasner.

"Všichni jsme hrdinové. Není jen jeden hrdina, ale my všichni. I diváci, bez nich bychom to nedokázali," radoval se gólman Trapp.

Frankfurt měl více šancí, Rangers spálili tutovku v závěru prodloužení

V brance Rangers nechyběl McGregor, jenž se stal teprve třetím hráčem starším 40 let ve finále jednoho z evropských pohárů. Zkušený Skot měl práci už v úvodu, Sowův technický pokus i nebezpečnější Knauffovu ránu k tyči ale zneškodnil.

Frankfurt byl směrem dopředu nebezpečnější, krátce po změně stran jen těsně minula tyč Lindströmova tečovaná střela. A tak udeřili na druhé straně Rangers, ačkoliv Barišič ještě vypálil z nadějné pozice vedle. V 57. minutě Sow nešikovně prodloužil hlavou míč za sebe, jeho spoluhráč Tuta navíc podklouzl a nabídnutý samostatný brejk s přehledem zakončil Aribo. Nigerijský útočník dal premiérovou branku v tomto ročníku Evropské ligy.

O deset minut později selhal sám před McGregorem Kamada, vzápětí už ale bylo vyrovnáno. Aktivní Kostič prudkým centrem z levé stran našel mezi stopery Borrého a kolumbijský reprezentant ve skluzu umístil míč do sítě.

Další gól už během 90 minut nepadl a navzdory náznakům na obou stranách směřovalo k nerozhodnému výsledku i prodloužení. V závěru nastavené půlhodiny se ale dostal na hranici malého vápna k zakončení Kent, a Trapp vynikajícím zákrokem nohou udržel svůj tým ve hře.

A německý gólman uspěl na rozdíl od svého protějšku i v rozstřelu. Ve čtvrté sérii za stavu 3:3 poslal Ramsey, jenž přišel na hřiště v závěru prodloužení, míč doprostřed brány, kde ale padající Trapp nechal nohy a pokus velšského záložníka vykopl. Ostatní střelci zůstali stoprocentní včetně Borrého, jenž střelou pod břevno nedal McGregorovi šanci.

Eintracht Frankfurt - Glasgow Rangers 1:1 (1:1, 0:0), 5:4 na pen.

Branky: 69. Borré - 57. Aribo. Penaltu proměnili: Lenz, Hrustic, Kamada, Kostič, Borré - Tavernier, Davis, Arfield, Roofe. Penaltu neproměnil: Ramsey. Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všichni Slovin.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Aribo, Wright. Diváci: 43.000.

Frankfurt: Trapp - Tuta (59. Hasebe), Touré, Ndicka (100. Lenz) - Knauff, Sow (106. Hrustic), Rode (90. Jakič), Kostič - Lindström (72. Hauge), Kamada - Borré. Trenér: Glasner.

Rangers: McGregor - Tavernier, Goldson, Bassey, Barišič (117. Roofe) - Lundstram, Jack (74. Davis) - Kent, Wright (74. Sakala, 117. Ramsey), Kamara (91. Arfield) - Aribo (101. Sands). Trenér: Van Bronckhorst.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články