Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Dvougólový Schick spasil Leverkusen ve zběsilém nastavení, v EL postupuje i Souček s Coufalem

Nezapomenutelný fotbalový večer prožil český reprezentační útočník Patrik Schick. V odvetném utkání osmifinále Evropské ligy rozhodl dvěma brankami v nastaveném čase o vítězství Leverkusenu 3:2 nad Karabachem a poslal Bayer do čtvrtfinále. Mezi osmi nejlepšími v soutěži nebude scházet ani West Ham, který v sestavě s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem deklasoval Freiburg 5:0. S přehledem si tak po úvodní porážce 0:1 zajistil postup.

Schick se stal hrdinou Leverkusenu opět po týdnu, když v prvním zápase v Baku zachránil německému celku gólem v nastavení remízu 2:2. Bayer tak v sezoně stále nenašel přemožitele a jeho série se natáhla na 37 střetnutí.

Leverkusenu přitom duel dlouho nevycházel. Hosté se ujali po hodině vedení, když Matěje Kováře překonal Abdellah Zoubir. V 63. minutě sice přišel Karabach o vyloučeného obránce Elvina Cafarqulijeva, ale víceméně okamžitě přidal druhou branku.

Domácí snížili v 72. minutě, kdy se prosadil Jeremie Frimpong. Karabach poté dlouho držel naději na senzační postup, ale ve třetí minutě nastaveného času Schick, kterého trenér vedoucího mužstva Bundesligy Xabi Alonso poslal na trávník v 59. minutě, ve skluzu vyrovnal.

Čtyři minuty nato se český snajpr prosadil znovu, tentokrát skóroval hlavou na vzdálenější tyči a poslal Leverkusen do čtvrtfinále. Osmadvacetiletý Schick zaokrouhlil počet branek v tomto ročníku EL na pět.

West Ham na olympijském stadionu naděloval

Hammers za obratem ztráty z prvního měření sil vykročil dvěma trefami už v prvním poločase a u obou byl Souček. V 9. minutě protečoval roh na Lucase Paquetu, který otevřel skóre. A po půlhodině se po jeho hlavičce po individuální akci prosadil Jarrod Bowen.

Ve druhé půli londýnský celek vítězství ještě zvýraznil a připsal si teprve druhou domácí výhru z posledních sedmi zápasů. Na 3:0 zvýšil Aaron Cresswell a poté dvakrát rozvlnil síť i ve formě hrající Mohammed Kudus. Souček s Coufalem odehráli celý duel.

Ve čtvrtfinále je také Benfica Lisabon, která doma hrála s Rangers 2:2, ale v Glasgow zvítězila 1:0. Po vyřazení Rangers se s evropskými poháry rozloučil poslední zástupce Skotska. Právě s ním Česko soupeří o 10. místo v žebříčku národních koeficientů UEFA, jež zaručuje přímou účast šampiona ve skupinové fázi Ligy mistrů.

Postoupila také Marseille, přestože na hřišti Villarrealu prohrála 1:3. Olympique totiž minulý týden doma uspěl 4:0. Dál jde i Atalanta Bergamo, která si po úvodní remíze 1:1 poradila 2:1 se Sportingem Lisabon, zatímco AS Řím v Brightonu padl 0:1, ale čtvrtfinále mu už minulý týden prakticky zajistila jednoznačná výhra 4:0.

Odvetná utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy:

Rangers FC – Benfica Lisabon 0:1 (0:0)
Branka: 66. Rafa Silva. První zápas 2:2, postoupila Benfica.

Villarreal – Marseille 3:1 (1:0)
Branka: 32. Capoue, 57. Sorloth, 88. Mosqeura – 90.+4 Clauss. První zápas 0:4, postoupilo Marseille.

West Ham – Freiburg 5:0 (2:0)
Branky: 77. a 85. Kudus, 9. Paquetá, 33. Bowen, 52. Cresswell. První zápas 0:1, postoupil West Ham.

Atalanta Bergamo – Sporting Lisabon 2:1 (0:1)
Branka: 46. Lookman, 59. Scamacca - 34. Goncalves. První zápas 1:1, postoupilo Bergamo.

Brighton – AS Řím 1:0 (1:0)
Branka: 37. Welbeck. První zápas 0:4, postoupil AS Řím.

Leverkusen – Karabach 3:2 (0:0)
Branka: 90.+3 a 90.+7 Schick, 72. Frimpong – 58. Zoubir, 67. Juninho. ČK: 63. Cafarqulijev (Karabach). První zápas 2:2, postoupil Leverkusen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články