Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Euforie v Austrálii. Foordová s Rasovou skolily Dánky, čtvrtfinále MS nemine ani Angličanky

Vyprodaný olympijský stadion v Sydney tleskal domácím fotbalistkám vestoje. V osmifinále světového šampionátu totiž Australanky porazily Dánky 2:0 brankami Caitlin Foordové a Hayley Rasové a postoupily mezi nejlepších osm týmů na turnaji. Čtvrtfinále si zahrají i favorizované Angličanky, které po penaltovém rozstřelu udolaly Nigerijky. Rozhodující pokutový kop proměnila Chloe Kellyová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Austrálie – Dánsko

Za 120 minut základní hrací doby a prodloužení takřka 50 tisíc fanoušků v Brisbane branku nevidělo, penaltový rozstřel vyhrály Angličanky 4:2.  

O postup do semifinále se Albion utká s vítězkami duelu mezi Kolumbií a Jamajkou. Jejich osmifinále je na programu v úterý v Melbourne.

Angličanky, které se po nedělním vyřazení obhájkyň titulu z USA staly hlavními kandidátkami na titul, se nedokázaly proti srdnatě vzdorující obraně Nigérie prosadit do šancí. V závěru základní hrací doby navíc přišly o útočnici Jamesovou, jež po zásahu videorozhodčího dostala místo žluté karty červenou za šlápnutí na soupeřku.

Penaltový rozstřel nicméně favoritky zvládly. Úvodní pokutový kop sice zahodila Georgia Stanwayová, ale poté už se její spoluhráčky nemýlily. Naopak Nigerijky smutnily dvakrát - konkrétně Desire Oparanozieová a Michelle Alozieová. Angličanky postoupily mezi osmičku nejlepších i při šestém startu na MS.

Nezastavitelná Foordová a comeback Kerrové

Suverénně nejlepší hráčkou Australanek byla od úvodního hvizdu Foordová, která navíc ve 29. minutě otevřela skóre po rychlém brejku domácích. Do té doby aktivní Dánky gól rozhodil, a když v 70. minutě přidala Rasová druhou trefu, bylo víceméně rozhodnuto. 

Na posledních deset minut se na trávník dostala za bouřlivého aplausu publika i kapitánka Kerrová, která dosud do turnaje nezasáhla kvůli zranění lýtka. Australanky postoupily na světovém šampionátu do čtvrtfinále potřetí za sebou, dál se však nikdy nedostaly.

O místenku v semifinále se utkají s vítězkami duelu mezi Francií a Marokem. 

Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu – osmifinále:

Austrálie  Dánsko 2:0 (1:0).

Anglie  Nigérie 0:0 po prodl., na pen. 4:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články