Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Domácí Gabon na úvod mistrovství Afriky nečekaně ztratil s nováčkem

Libreville (Gabon) - Fotbalové mistrovství Afriky odstartovala překvapivá remíza domácí reprezentace Gabonu 1:1 s debutující Guineou-Bissau. Domácí favorit vedl od 53. minuty zásluhou hvězdného Pierra-Emericka Aubameyanga, v nastavení ale zužitkoval standardní situaci Juary Soares. Druhý zápas mezi Burkinou Faso a Kamerunem skončil stejným výsledkem. Za Kamerun odehrál celý zápas fotbalista pražské Slavie Michael Ngadeu-Ngadjui a v závěru obdržel žlutou kartu. 

Domácí Gabon na výhru v úvodním duelu nedosáhl
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Favorizovaný Gabon byl od začátku zápasu aktivnější, do vyložených šancí se ale nedostával a během prvního poločasu se stav nezměnil. Krátce po přestávce ale nejprve Bouanga prověřil gólmana technickým pokusem, posléze poslal týž hráč míč před branku Aubameyangovi a kanonýr Borussie Dortmund otevřel skóre.

V závěru se ale outsider osmělil. Nejprve střídající Mendy zakončil pouze do rukavic Ovona, v první minutě nastavení ale z přímého kopu nacentroval do vápna kapitán Zezinho a hlavou vyrovnal Soares, hráč působící v třetí nejvyšší portugalské soutěži. 

"Je velmi obtížné vyhrát na těchto turnajích první utkání. V dalším zápase musíme zuby nehty bojovat," řekl španělský kouč Gabonu José Camacho. Jeho protějšek Baciro Candé měl z výsledku mnohem větší radost. "Jsme velmi šťastní. Teď máme motivaci dojít co nejdál," uvedl.

Remíza se zrodila i v druhém utkání

V druhém zápase mezi Burkinou Faso a Kamerunem bylo k vidění mnohem více šancí na obou stranách. V 35. minutě otevřel skóre ve prospěch Kamerunu z přímého kopu útočník Lorientu Moukandjo. V nastavení prvního poločasu šel navíc sám na branku Bassogog, brankář Kouakou ale vyběhl a skluzem obral fotbalistu dánského Aalborgu o míč.

Čtvrt hodiny před koncem ale po standardní situaci skórovali také hráči Burkiny Faso. Diawarův přímý kop vyrazil gólman Ondoa pouze před sebe, Koné posunul míč na Daya a ten zblízka hlavou zakončil. 

Fotbalové mistrovství Afriky v Gabonu:

Skupina A:

Gabon - Guinea-Bissau 1:1 (0:0)
Branky: 53. Aubameyang - 90.+1 Soares

Burkina Faso - Kamerun 1:1 (0:1)
Branky: 75. Dayo - 35. Moukandjo

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články