Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Pobřeží slonoviny se konečně dočkalo a je mistrem Afriky

Bata (Rovníková Guinea) - Pobřeží slonoviny se po 23 letech stalo mistrem Afriky. Dlouhodobě jeden z nejlepších afrických týmů nedokázal za poslední dekádu naplnit potenciál "zlaté generace", v roce 2015 se však konečně dočkal velkého titulu. Ve finále mistrovství Afriky Pobřeží Slonoviny přehrálo Ghanu stejně jako v roce 1992, a znovu se mu to podařilo až po dlouhém penaltovém rozstřelu. Po bezgólových 120 minutách "Sloni" Ghanu porazili na pokutové kopy 9:8.

Radost hráčů Pobřeží slonoviny
zdroj: PA autor: Barry Aldworth

Zápas znovu potvrdil, že ve finále afrického šampionátu příliš gólů nepadá. Tři z posledních šesti utkání skončila výsledkem 1:0 a tři finále musely po remíze 0:0 rozhodovat až penalty. I tentokrát se hrálo hodně opatrně. Pobřeží slonoviny spoléhalo hlavně na rychlé akce po stranách, Ghana naopak více držela míč a kombinovala.

Největší nebezpečí přinášely střely z dálky. V největší šanci Slonů přestřelil z 18 metrů Gradel, na druhé straně skončila Atsuova střela na tyči. Na větší šanci pak fanoušci čekali marně. Pobřeží slonoviny sice v závěru normální hrací doby mělo více nebezpečných útoků, když Bonyho přišel do útoku podpořit ještě Seydou Doumbia, ale obrana Ghany odolala. A když v prodloužení Wakasovu střelu zablokoval jeden z obránců, musely rozhodnout penalty.

Rozstřel se pro Slony vůbec nevyvíjel dobře, když nejprve Bony trefil břevno a vzápětí střídající Tallo poslal míč vedle. Jenže Ghana nabídnutou šanci nevyužila. Pokus Acquaha lapil Barry a Acheampong mířil vedle. Pak už byli střelci přesní, a tak rozuzlení přinesla až 11. série, která patřila brankářům. Ghanský gólman Razak nepřekonal svého protivníka Barryho, který naopak svou úlohu zvládl a zařídil Pobřeží slonoviny titul.

Ghana si bude muset čekání na pátý titul prodloužit, naposledy uspěla v roce 1982. Bony, který před turnajem přestoupil do Manchesteru City, sice svou penaltu nezvládl, ale jinak měl na titulu Slonů výrazný podíl: na turnaji zaznamenal dvě branky a tři asistence.

Pobřeží slonoviny svůj předchozí titul v roce 1992 získalo rovněž po finálové výhře nad Ghanou na pokutové kopy. Tehdy rozstřel skončil 11:10. Trenér Slonů Hervé Renard se stal prvním koučem, který africký šampionát vyhrál se dvěma různými týmy, v roce 2012 se mu to podařilo se Zambií.

Pobřeží slonoviny - Ghana 0:0, na pen. 9:8

Pobřeží slonoviny: Barry - Bailly, K. Touré, Kanon - Auriel, Y. Touré, Die, Tiené (116. Kalou) - Gradel (67. Doumbia), Gervinho (120. Tallo) - Bony. Trenér: Renard.
Ghana: Razak - Afful, Boye, Mensah, Baba - Acquah, Wakaso, Atsu (117. Acheampong) - Appiah (99. J. Ayew), A. Ayew - Gyan (120. Agyemang-Badu). Trenér: Grant.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články