Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Divácké násilí není fotbalový problém, ale společenský, říká místopředseda FAČR

Praha – Téma úrovně divácké podpory na stadionech a neschopnosti vyřešit situaci s problémovými návštěvníky fotbalových utkání rezonuje českou kotlinou řadu let – a neutuchá. Problém vnímají jak bezproblémoví fanoušci, tak samotné kluby a jejich vlastníci. A řešit se ho snaží i Fotbalová asociace České republiky, i když její místopředseda Dušan Svoboda upozorňuje, že jde o celospolečenský problém. "Fotbalové kluby potřebují oporu v legislativě," je přesvědčen.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda: Kluby potřebují oporu v legislativě

Neuspokojivá bezpečnostní situace prý není záležitostí pouze fotbalu. "Je to problém, který nemůžeme omezovat pouze na to, že se týká jen fotbalu a že si s tím fotbal musí poradit sám. Fotbal na to doplácí, protože to vytváří kolem ligy negativní atmosféru. Ale nemůžeme spoléhat na to, že veškeré tyto věci je fotbal schopný vyřešit sám," myslí si Svoboda.

Přitom samotné kluby se řešení situace nevyhýbají. "Proběhlo tu setkání na úrovni majitelů klubů, všichni si uvědomují, že problém existuje, a všichni jsou připravení jej řešit a investovat do toho peníze. Je to primárně o nějaké sumě peněz, která se do řešení musí vložit," tvrdí. A zároveň doplňuje, že bez spolupráce státních složek se situace nevyřeší.

"Domnívám se, že bez spolupráce se státními autoritami a policejními složkami to nejsme schopni vyřešit. To není fotbalový problém, otázka diváckého násilí je společenský problém. Ale samozřejmě musí mít hlavní a aktivní roli ligové kluby. Jsem přesvědčen, že si to všichni, a to i na úrovni vlastníků a akcionářů klubů, uvědomují. Víme, že je to pro náš produkt problém, a chceme ho aktivně řešit."

Svoboda si přitom myslí, že situace obecně zvlášť dramatická není. "Nechci fanoušky strašit tím, že když přijde na fotbal deset, patnáct tisíc diváků, představuje to pro někoho riziko. Tak to nevidím. Ale to, že situace v evropské společnosti jako takové se trochu komplikuje, souvisí s tím, co říkám."

A znovu opakuje, že nejde o záležitost čistě fotbalovou. Proto vyzývá k úpravě legislativy, takové, o kterou by se kluby mohly opřít. "Nemůžeme se tvářit, že to je ryze fotbalový problém. Je třeba, aby se to vnímalo v širších souvislostech, aby fotbalové kluby dostaly podporu v legislativě. Aby měly větší nástroje," dodal Svoboda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články