Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Disciplinárka ČMFS bývalé špičky svazu nepotrestá

Praha - Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu nepotrestala nikoho z bývalého vedení za škodu, která vznikla podle auditu jeho špatným hospodařením. Někdejšího předsedu Pavla Mokrého a místopředsedy Vlastimila Košťála a Jaroslava Vacka nemohla potrestat proto, že již nejsou členy svazu, další tři tehdejší představitelé ČMFS Jiří Kubíček, Petr Fousek a Rudolf Řepka se podle komise nedopustili disciplinárního provinění.

"Disciplinárka se ztotožňuje se závěry auditu, hlavní zodpovědnost podle ní nese bývalý výkonný výbor. Disciplinárka má ale možnost trestat pouze členy ČMFS, což již pánové Mokrý, Koštál a Vacek nejsou, i když zejména první dva jmenovaní měli na nálezech auditu významný podíl," řekl na tiskové konferenci po zasedání komise její šéf Jiří Golda.

Současné svazové vedení minulý týden oznámilo, že bude po bývalých představitelích ČMFS vymáhat škodu až do výše 24 milionů korun, která podle auditu vznikla jejich špatným hospodařením. Současné vedení ČMFS nyní hodlá vymáhat škodu po jeho předchůdcích mimosoudním vyrovnáním. Pokud neuspěje, jsou svazoví funkcionáři připraveni podat žaloby.

Košťál a spol. obvinění odmítají

Bývalí svazoví představitelé ale všechna obvinění považují za nesmyslná a odmítají je. Například Košťál nedávno v tisku prohlásil, že nemá s nesrovnalostmi nic společného a audit považuje za neseriózní materiál. V podobném duchu se vyjádřili i Vacek a Mokrý.

Na disciplinárku se nynější výkonný výbor obrátil v březnu s tím, aby prošetřila zodpovědnost tehdejších statutárních zástupců svazu, jimiž byli vedle Mokrého, Košťála a Vacka také bývalý místopředseda Kubíček a svazoví generální sekretáři Fousek s Řepkou. Disciplinárka se ztotožnila s názorem současného vedení svazu a hlavní zodpovědnost za špatné hospodaření přisoudila bývalému výkonnému výboru. "Nefungoval v souladu se stanovami a umožňoval pod záštitou rozhodování kolektivního orgánu prosazovat postupy, které vyhovovaly zájmům určitých funkcionářů," uvedl Golda.

Člen výkonného výboru Haškovec dostal pokutu za podvody

Vedení ČMFS se musí vypořádat i s tím, že člen výkonného výboru Milan Haškovec je povinen zaplatit 30 000 korun za podvody, které měl způsobit, když byl zaměstnancem pivovaru Budvar. Jako jeho zaměstnanec nechával proplácet fingované paragony. On sám to popírá. Soud prokázal, že Haškovec zpronevěřil téměř 13 000 korun. Pokud by částku neuhradil, alternativním trestem je 60 dnů vězení. Rozsudek krajského soudu v Českých Budějovicích je pravomocný, odsouzený se tak může pouze dovolat k Nejvyššímu soudu.

Svazový místopředseda Jindřich Rajchl nechtěl bezprostředně na tuto informaci reagovat. "Je to pro mě nová informace, musím o tom nejdříve promluvit s panem Haškovcem, dříve se k tomu nechci vyjadřovat. Předpokládám ale, že se o tom bude mluvit na nejbližším jednání výkonného výboru," uvedl Haškovcův kolega z nejužšího svazového vedení.

Haškovec v současnosti působí mimo jiné jako předseda jihočeského krajského fotbalového svazu. I v této funkci se však potýká s podobnými problémy. Před několika dny uvedla MF Dnes, že odvolací a revizní komise jihočeského fotbalového svazu podezírá Haškovce z toho, že si vypisoval cestovné na akce, na nichž nemohl být nebo na které nejel vlastním autem. Nešlo o první nesrovnalosti. V minulosti například Haškovec vyúčtoval fotbalovému svazu německou dálniční známku, ačkoli tam žádné známky pro osobní auta neexistují.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články