Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

David Moyes je novým trenérem Manchesteru United

Manchester - Novým trenérem Manchesteru United se stal David Moyes. Po 27 letech, kdy mužstvo vedl Sir Alex Ferguson, je jeho nástupcem znovu skotský kouč. Moyes posledních dvanáct sezon strávil v Evertonu, který posunul mezi širší špičku Premier League.

David Moyes
zdroj: EPA autor: Peter powell

Fergusonova nástupce Manchester United jmenoval pouhý den poté, co se nejúspěšnější manažer v historii klubu rozhodl odejít z trenérského křesla. David Moyes bude trénovat letošního mistra Premier League od sezony 2013/14 a podepsal smlouvu na dobu šesti let.

David Moyes za svou patnáctiletou trenérskou kariéru, kterou strávil u dvou týmů  Prestonu (19982002) a Evertonu (20022013)  dokázal vyhrát pouze třetiligový titul v roce 2000. Přesto zvláště jeho působení u týmu z Merseyside lze považovat za nesmírně úspěšné. Klub dokázal za velmi skromných finančních podmínek přetransformovat z kandidáta na sestup na jeden z hlavních soupeřů o místo v Lize mistrů. Do předkola se s Evertonem mimochodem kvalifikoval v roce 2005, nedokázal se však dostat do základní skupiny.

"Stát se manažerem Manchesteru United po Siru Alexu Fergusonovi je pro mě obrovská pocta. Jsem nadšený z toho, že jsem pro Sira Alexe byl tím pravým, kdo se má ujmout této práce. Mám neskutečný respekt k tomuto klubu a ke všemu, co s ním (Ferguson) dokázal. Vím, jak těžké bude navázat na práci nejlepšího manažera všech dob, ale možnost trénovat Manchester United nepřichází moc často a už se na to moc těším," rozplýval se Moyes.

Manchester United se skotského kouče rozhodl angažovat kvůli schopnostem stabilně vykonávat práci, která je nad finanční možnosti klubu. Jeho přestupová bilance v Evertonu v průměru na jednu sezonu činí útratu 800 000 liber, klub přitom posledních sedm sezon neskončil hůře než na osmém místě. A stabilita je vedle toho, že Moyes dokáže zapracovávat mladé hráče z juniorských kategorií do A-týmu a produkovat atraktivní fotbal, základním důvodem, proč se Manchester rozhodl angažovat právě rodáka z Glasgow.

"Vždy jsem říkal, že od příštího manažera chceme, aby ztělesňoval Manchester United," vyjádřila se na adresu nového trenéra legenda anglického fotbalu a člen vedení United Bobby Charlton. "V Davidu Moyesovi máme někoho, kdo chápe, co dělá tento klub speciálním. Máme k dispozici muže, který je zavázán k tomu, aby pracoval dlouhodobě a vystavěl týmy, jež dokáží produkovat úspěch jak v budoucnu, tak teď. Stabilita plodí úspěchy," dodal Charlton.

Sir Alex Ferguson a David Moyes
zdroj: EPA autor: Peter Powell

David Moyes nastupuje na místo Alexe Fergusona, který odchází z trenérského křesla a od nové sezony se stává novým ředitelem a ambasadorem klubu. Ferguson s Manchesterem dokázal vyhrát všechny trofeje, které byly pro elitní anglický klub od roku 1986 dostupné  kromě Evropské ligy (bývalého Poháru UEFA) a Poháru mistrů evropských zemí, předchůdce Ligy mistrů.

"Když jsme se bavili o kandidátech na místo manažera, kteří měli správné vlastnosti pro to, aby mohli vést United, jednomyslně jsme se shodli na Davidu Moyesovi," vyjádřil se Ferguson na adresu svého nástupce. "David je muž, který má úžasnou integritu a přístup k práci. Dlouho obdivuji jeho práci a již v roce 1998 jsem ho oslovil s tím, aby přijal místo asistenta. Není sporu o tom, že má všechny kvality, které očekáváme od manažera tohoto klubu."

Zdroj
manutd.com [manutd.com]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články