Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Ikona se loučí. Ferguson po 27 letech končí na lavičce Manchesteru

Londýn - Dlouhých sedmadvacet let byl kouč Alex Ferguson ikonou Manchesteru United. Teď jeho štace na lavičce končí. Klubu na Old Trafford bude od nové sezony šéfovat. S týmem získal třináct mistrovských titulů a dvě vítězství v Lize mistrů.

Trenér United Alex Ferguson
zdroj: ISIFA

"Chtěl bych poděkovat všem minulým i současným hráčům a zaměstnancům klubu za neuvěřitelnou profesionalitu a obětavost, která pomohla k tolika památným úspěchům. Bez jejich přispění by historie tohoto klubu nikdy nebyla tak bohatá," prohlásil Sir Alex Ferguson, jehož působení označila britská média za nejblyštivější trenérskou éru v historii anglického fotbalu.

"Bylo pro mě důležité opustit tým v nejsilnější možné formě a myslím, že jsem tak učinil. Současná kvalita tohoto mistrovského týmu je dobrým znamením pro další úspěch na nejvyšší úrovni," dodal Ferguson.

Ferguson, který s týmem "Rudých ďáblů" získal pět Anglických pohárů, čtyři Ligové poháry a vyhrál klubové mistrovství světa, také poděkoval fanouškům za jejich letitou podporu. "Byla to čest a obrovské privilegium, že jsem měl možnost vést váš klub. Cením si času, který jsem strávil jako manažer Manchesteru United," poznamenal.

"Nejúspěšnější kouč v historii anglického fotbalu skončí po utkání proti West Bromwichi 19. května a usedne do křesla šéfa a ambasadora klubu," stojí v prohlášení Manchesteru United. Podle vedení klubu nastal pro Fergusonův odchod "ten správný čas".

Hráčské legendy Manchesteru o Fergusonově rozhodnutí:

Brankář Peter Schmeichel (člen slavného týmu vítězů LM 1999): "Jsem šokovaný a velmi, velmi smutný."   

Paul Ince"Co dokázal, je neskutečné. Něco takového se už nikomu jinému nepovede."

United vyhráli anglickou ligu i letos, jubilejní 20. titul získali už čtyři kola před koncem. Fergusonovu odchodu v tu dobu ještě nic nenasvědčovalo, naopak prohlašoval, že další motivací pro něj je vidina trofejí získaných v příštích sezonách.

Manchester se pod vedením Sira Alexe stal v žebříčku ekonomického magazínu Forbes jedním z nejhodnotnějších sportovních klubů na světě. Jeho cena je v současnosti odhadována na 3,2 miliardy dolarů.

Moyes, Mourinho nebo Solskjaer?

Spekulace o nástupci Fergusona se nejvíce točí kolem Davida Moyese. Kouč Evertonu je v hledáčku Sira Alexe poměrně delší dobu a podle některých předpovědí měl v United působit od příští sezony ještě pod vedením "Fergieho", kde by se rok učil a funkci hlavního managera postupně převzal. Fergusona ale v létě čeká operace kyčlí, a tak s ohledem na své zdraví dojde k příchodu nové tváře na lavičku už v létě. Pro variantu Moyes hovoří hlavně to, že je Skot, stejně jako Ferguson.

V souvislosti s přesunem jednasedmdesátiletého lodivoda do vyššího vedení se skloňují pro dalšího trenéra Manchesteru různá jména. Mezi ně patří i bývalý útočník "Ďáblů" a oblíbený žolík Fergusona Ole Gunnar Solskjaer, který momentálně vede norské Molde a zkušenosti má jako trenér manchesterské rezervy.

Největším překvapením by však byl příchod Josého Mourinha, který se netají touhou k návratu do Anglie. Trenérské křeslo pro úspěšného Portugalce na Old Trafford místo Stamford Bridge a Chelsea by bylo obrovským šokem.

Sázkové kanceláře vypisují nejmenší kurzy právě na Moyese a Mourinha. Trenér Realu Madrid je v kurzu i díky vřelému vztahu k Fergusonovi. Ten se k přátelství s bývalým koučem Porta, Chelsea a Interu Milán nijak netají.

Sir Alex Ferguson *31. prosince 1941, Glasgow, Skotsko

Hráčská kariéra: v letech 1957 až 1974 hrál jako útočník v řadě skotských klubů (Queen's Park, St. Johnstone, Dunfermline, Glasgow Rangers, Falkirk, Ayr United), v 317 zápasech vstřelil 170 gólů.

Trenérská kariéra: před nástupem do United v roce 1986 trénoval ve Skotsku - vedl East Stirlingshire (1974), St. Mirren (1974-78) a Aberdeen (1978-86); v letech 1985-86 vedl skotskou reprezentaci.

Premier League: 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013

FA Cup: 1990, 1994, 1996, 1999, 2004

Liga mistrů: 1999, 2008

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články