Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

ČT: Policie prověřuje 15 případů nelegálních fotbalových sázek

Praha - Protikorupční policie podle zjištění České televize prověřuje asi patnáct případů nelegálních sázek v českém fotbale. Jde o zápasy napříč ligami a soutěžemi. Kriminalisté zatím kvůli vyšetřování nechtějí zveřejnit detaily, stejně se k věci staví i fotbalová asociace. Potvrzuje jen, že sporná utkání policii předala.

Daniel Křetínský v sídle FAČR
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

V duelu třetí ligy mezi Chomutovem a Karlovými Vary vítězí domácí 5:1. Prvoligový zápas Plzeň – České Budějovice také vyšel hůře pro hosty. Viktoria zvítězila 4:0. V obou případech speciální bezpečnostní systém Sportradar upozornil na podezřelé sázky. "Když vám v 70. minutě začnou padat góly, objem sázek jde v této chvíli prudce nahoru a odchýlí se od předpokládaného standardu," vysvětluje Martin Synecký, bezpečnostní manažer Fotbalové asociace ČR.

Zdeněk Havel, majitel klubu 1. FC Karlovy Vary: "Naše kluky měl někdo obvolávat, a to i na jiné zápasy. Prý tam jde právě o branky. Když jich padne hodně, tak jsou vysoké kurzy."

Obvykle se na zápasy sází hlavně na asijských serverech. Nabízejí totiž větší anonymitu. FAČR ani policie ale zatím nechtějí říct, jestli se už podařilo u vytipovaných zápasů dokázat ovlivňování. Aktuálně řeší až 15 případů. "Nemůžeme být konkrétní," řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Nejčastěji se u tzv. totálek sází na počet vstřelených branek, červených nebo žlutých karet, odpískaných rohů nebo faulů. Důležitou roli hraje také komplic. "Na hřišti musíte mít minimálně jednoho. Většinou se ale mluví o dvou až třech osobách," podotkl Synecký. Ti, co se na ovlivnění zápasu domluví, pak přesně vědí, co dělat, a to jak na hřišti, tak u počítače. "Jestli tam ve vrcholu nasázeli třeba 10 tisíc euro, vydělali dvakrát tolik, než kdyby to dali na začátku," zdůrazňuje Synecký.

Údajnou korupci a ovlivňování zápasů v českém fotbale odstartoval loni v září majitel Sparty Daniel Křetínský. Ten nejdříve předsedovi asociace Miroslavu Peltovi a následně protikorupční policii předal informace o nekalém dění ve fotbale. V listopadu se rozhodčí Tomáš Adámek přiznal, že dostal 200 tisíc, aby ovlivnil zápas Viktorie Plzeň s Jabloncem ve prospěch Západočechů. Plzeňský klub ale jakýkoliv podíl zásadně odmítá. Protikorupční policie zatím nikoho neobvinila.

Je nám líto, video expirovalo.
Policie prověřuje 15 nelegálních fotbalových sázek
Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články