Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pelta: Pro rozhodčí zavedeme od jara etický kodex

Praha - Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta nebude mít podle svých slov problém případně předstoupit před disciplinární komisi. "Ve fotbale toho pamatuju hodně," řekl šéf českého fotbalu a znovu zopakoval, že v údajné korupční kauze nikomu nestraní. Plánuje také vytvoření etického kodexu, který mají na jaře rozhodčí podepsat.

Miroslav Pelta
zdroj: Isifa/LN autor: Jan Zátorský

Pelta hodlá přijmout výzvu předsedy disciplinárky Jiřího Goldy a zúčastnit se zasedání. "Dívám se na to úplně normálně. Jestli mě opravdu pozvou, normálně přijdu," řekl šéf FAČR, jenž by před komisí figuroval jako jeden z důležitých svědků. V polovině září totiž od majitele Sparty Daniela Křetínského dostal informace o údajných nestandardních praktikách některých ligových klubů se snahou o ovlivnění ligových zápasů.

Pelta vzápětí celou věc postoupil policii a teď čeká na závěry vyšetřování. Nařčení šéfa plzeňského klubu Tomáše Paclíka, který Peltu viní z toho, že v aféře stojí na straně Křetínského, odmítl už v nedělních Otázkách Václava Moravce a svůj postoj nehodlá měnit. Křetínský chce zase podle Paclíka nastartováním aféry poškodit plzeňskou Viktorii.

"Nikomu nestraním. Výroky pana Paclíka beru s rezervou, nepřijdou mi úplně normální. Já jsem přece žádnou aféru nevymyslel, nic jsem nezpůsobil, jako předseda asociace nejsem jejím účastníkem. A když policie věc uzavře s tím, že k žádnému provinění nedošlo, budu nejšťastnější a pojedeme dál. Nepracuju se zlem," uvedl Pelta.

Majitel Jablonce dále řekl, že aféra, která se táhne už téměř tři měsíce, fotbalovou asociaci poškozuje i při jednání se sponzory. "Škody nějaké jsou. Snažím se zajistit financování, a když teď chodím po sponzorech, mám problémy. Některé firmy říkají, že teď do fotbalu nepůjdou. Na druhou stranu všichni stávající sponzoři za námi stojí dál a navíc máme přislíbeno i větší plnění z jejich strany," uvedl Pelta, který má před startem jarní části sezony nápady, jak českému fotbalu vrátit víc důvěry. Jedním z kroků bude zavedení etického kodexu, jejž mají podepsat všichni špičkoví rozhodčí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články