Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Co se stane, pokud se ligy nedohrají? UEFA hledá cestu, koho poslat do pohárů

V případě, že by se domácí soutěže nemohly z jasných legitimních důvodů dohrát, o účastnících dalšího ročníku evorpských pohárů by podle UEFA měla rozhodnout nedokončená sezona. Jak by to pak vypadalo z českého pohledu?

zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Slavia by zamířila do 3. předkola Ligy mistrů, Plzeň už do 2. předkola. Do kvalifikace o Evropskou ligu by šly Jablonec, Baník Ostrava a Liberec - nebo Slovácko. Varianty jsou různé.

UEFA znovu apelovala na jednotlivé členské země, aby se pokusily dohrát domácí soutěže, pokud to pandemie koronaviru jen trochu dovolí. Za ideální scénář považuje unie dokončení lig podle původního formátu.

V případě, že by to ze zdravotních důvodů ovšem nebylo možné, vyzvala UEFA asociace a národní ligy, aby případně pozměnily formát tak, aby bylo zajištěno, že do dalšího ročníku evropských pohárů se týmy kvalifikují podle sportovních zásluh.

"Národní asociace se musí řídit objektivními, transparentními a nediskriminačními zásadami. A podle toho nominovat kluby do pohárů v případě, že sezona nepůjde dohrát," uvedl výkonný výbor UEFA.

Konečné slovo si nechává evropský orgán. "UEFA si vyhrazuje právo odmítnout do pohárů kterýkoli klub, pokud důvody pro předčasné ukončení sezony nejsou považovány za legitimní nebo pokud by proces výběru klubů byl neobjektivní, nespravedlivý a diskriminační."

Jak se dohrají rozehrané poháry? Verdikt ještě nepadl

Ani po dnešním jednání není jasné, kdy se dohraje stávající sezona evropských pohárů. Podle výkonného výboru jsou stále na stole dvě varianty - buď rozběhnout Ligu mistrů a Evropskou ligu souběžně s domácími soutěžemi, nebo je dohrát až po dokončení soutěží v jednotlivých zemích.

V roce 2021 se bude hrát Euro 2020

UEFA zároveň definitivně rozhodla, že ponechá šampionátu, který byl z léta odložen na příští rok, název Euro 2020. Unie chce zachovat původní plán turnaje hraného ve 12 městech jako oslavy 60 let od založení kontinentálních mistrovství. Zároveň tím hodlá připomenout, jak fotbal v letošním roce zareagoval na pandemii. Unie by také musela zničit řadu již vyrobených předmětů a materiálů, které jsou opatřeny značkou šampionátu.

Výkonný výbor naopak stále nerozhodl o dalším osudu evropského šampionátu jednadvacítek. Turnaj mladíků se má hrát příští léto, vzhledem ke kolizi s Eurem A-týmů ale nejspíš bude přesunut. Rozhodnutí má padnout 27. května.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články