Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

ČMFS zahájil boj za bezpečnost na stadionech

Praha - Českomoravský fotbalový svaz pro zajištění ochrany při reprezentačních akcích najal profesionální společnost G4S Secure Solutions, která se zároveň bude podílet na plánovaném systému licencovaných stewardů a ochranky na stadionech první a druhé ligy. Při rizikových zápasech pak bude nasazen mobilní kamerový systém.

"Náš hlavní cíl je ten, aby se fanoušek nebál přijít na stadion a aby se na něm cítil chtěný, a ne aby měl depresivní pocit. Chceme na stadion přivést profesionalitu a službu fanouškům," řekl bezpečnostní manažer ČMFS Martin Synecký.

Hlavní změna v otázkách zajištění bezpečnosti se zatím týká reprezentace. "Praxe dosud byla, že jsme si pro reprezentaci pronajali stadion a přes místního provozovatele jsme zajistili ochranku, catering a podobně. Teď si pronajmeme stadion holý, bez služeb a bezpečnost a ostatní služby budeme zajišťovat sami," uvedl generální ředitel marketingové společnosti fotbalového svazu STES David Dušek.

Tento model byl vyzkoušen již při březnovém kvalifikačním utkání o ME v Českých Budějovicích s Lichtenštejnskem a při přípravných zápasech reprezentace do 21 let v Olomouci a Uherském Hradišti. Spolupráce s G4S nebude pro ČMFS víc nákladná, než byla otázka bezpečnosti dosud. "Tato spolupráce nás do konce kvalifikace nebude stát nic navíc, než by nás stála za starých podmínek. Navíc G4S nám na kvalifikaci dala sponzorský příspěvek 10 milionů korun. Přitom náklady počítáme na šest milionů," řekl Dušek.

Stewardi budou muset mít licenci

Svaz plánuje také zavést licencování pořadatelů, stewardů a bezpečnostních složek pro fotbalová utkání. Chce se tak vyhnout posledním případům, kdy nekvalifikovaná ostraha stadionu napadla fanoušky. "Násilí bezpečnostních agentur na stadionech přesahuje zákonnost. Chceme proti tomu razantně zakročit," řekl Synecký. "Bude nám jedno, pro jakou agenturu steward pracuje, ale bude muset mít licenci. Bez ní na stadionu nebude. Budeme se maximálně snažit eliminovat to, co se teď dělo v Brně, Hradci nebo v Příbrami," dodal s tím, že licence by naplno měly fungovat od sezony 2013/14.


Mezinárodní společnost G4S se podílela mimo jiné na organizaci fotbalového mistrovství světa 2010 v JAR, zajišťovat bezpečnost bude během olympijských her v Londýně a stará se o ni i v londýnském Wembley či na tenisovém Wimbledonu. V Česku má na starosti například pražskou O2 arenu.

Manažer a předseda představenstva společnosti G4S Secure Solutions Ivan Konečný (vlevo) a generální ředitel a předseda představenstva marketingové společnosti Českomoravského fotbalového svazu STES, a.s. David Dušek
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články