Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

ČMFS má zaplatit 400 tisíc, Olomouc 300 tisíc

Praha - Disciplinární komise fotbalového svazu navrhne výkonnému výboru ČMFS za řádění fanoušků při finále Ondrášovka Cupu v Jihlavě mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví pokutu 400 tisíc korun pro svaz jako pořadatele akce a 100 tisíc pro každý klub. Komise to oznámila s tím, že zároveň doporučí, aby peníze byly věnovány na charitu. Disciplinárka rovněž potrestala Olomouc pokutou 300 tisíc korun za neúčast tří předvolaných zástupců Sigmy trenéra Zdeňka Psotky, asistenta Martina Kotůlka a bývalého pokladníka Ladislava Římského. Komise totiž znovu otevřela kauzu údajné korupce v předloňském duelu posledního ligového kola s Bohemians Praha.

Disciplinárka se uchýlila v případě pohárového finále k doporučení, jelikož je sama součástí svazu, a tak nemůže svaz trestat. "V právní rovině je to tak, že svaz nemůže trestat sám sebe. Proto jsme k tomu přistoupili tak, že jsme všechno řádně prošetřili a konstatovali jsme, že kdyby šlo o klub, udělili bychom pokutu 400 tisíc korun. Takto to sdělíme výkonnému výboru a ten rozhodne. Doufám však, že výkonný výbor se s naším rozhodnutím ztotožní," uvedl předseda disciplinární komise Jiří Golda.

Po skončení pohárového finále, které se hrálo před dvěma týdny, vtrhli fanoušci na hrací plochu a pustili se do šarvátek. Násilnostem nezabránilo ani posílení pořadatelské služby a spolupráce s policií, jejíž zásah měl podle ředitele oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Iva Lubase přijít dřív a měl být razantnější. Podle disciplinární komise došlo hned k několika pochybením. "Od výběru stadionu, organizaci, bezpečnostní opatření, tiketing, těch problémů tam bylo mnoho," vyjmenoval Golda.

Je nám líto, video expirovalo.
Disciplinárka rozdávala pokuty

Olomoučtí nedorazili, protože nechtěli narušit soudní líčení

Disciplinární komise ČMFS se dnes rovněž zabývala případem údajné korupce v utkání Olomouc – Bohemians Praha. Disciplinárka zástupcům Sigmy Psotkovi, Kotůlkovi, šéfovi Olomouce Jaromíru Gajdovi a brankáři Petru Drobiszovi, který měl před dvěma lety údajně předat 300 tisíc korun hráčům Bohemians, s okamžitou platností zastavila činnost. V kauze by měla definitivně rozhodnout na mimořádném zasedání 27. června.

Jiří Golda, předseda disciplinární komise:

"To si za dobu fungování disciplinární komise pod mým vedením nikdo nedovolil. Je absolutně nepřípustné, aby si klub, jeho funkcionáři nebo hráči určovali, kdy budou a nebudou chodit na disciplinárku. Je to první takový případ, pokuta je jasným signálem, že si to nikdo nemůže dovolit."

Komise předvolala na zasedání Kubíčka, právníka Ondřeje Lněničku a olomoucké zástupce Gajdu, Psotka, Kotůlka a Římského. Poslední tři zmínění nedorazili s tím, že nechtějí narušovat probíhající soudní líčení, disciplinárka ale jejich omluvu nepřijala. "ČMFS jako občanské sdružení a jeho disciplinárka jsou absolutně nezávislé na tom, jak probíhá trestní řízení. Naše rozhodnutí a případně rozhodnutí soudu jsou nezávislá rozhodnutí. Samozřejmě logika velí, že pokud jde o stejný skutek, tak by rozhodnutí mělo dopadnout stejně," řekl na tiskové konferenci předseda komise Jiří Golda.

Podle Goldy je disciplinárka připravena kauzu uzavřít i v případě, že soud 23. června nerozhodne. Aféru hodlá posuzovat podobně jako loni, kdy již v případu potrestala Bohemians Praha. V trestu se tehdy promítlo i nenastoupení střížkovského celku v duelu s Bohemians 1905. "Jsem zvědavý, jaké důkazy Olomouc přinese a jak budou schopni vysvětlit tu nahrávku. Nenecháme se rozhodně zatáhnout do bažiny, aby se to táhlo tři čtyři měsíce a předvolávali 14, 17, 30 svědků. My prostě rozhodneme 27. června," dodal Golda.

Šéf Olomouce Gajda si myslí, že nejde o korupci

Ředitel fotbalistů Sigmy Olomouc Jaromír Gajda si myslí, že celá korupční kauza mezi Olomoucí a Bohemians Praha má za cíl likvidaci olomouckého fotbalu. Prý v ní na prvním místě nejde o korupci. Pozastavení činnosti od disciplinární komise do vyřešení případu přijal a cení si toho, že komise chce s definitivním ortelem počkat, až bude dán prostor všem svědkům. "Vím, že to není jednoduché. Myslím si, že nikomu neublížili, a ortelem, který vynesli, to časově ohraničili, což zaručí, že se proces nebude do nekonečna protahovat," uvedl Gajda.

Jaromír Gajda, ředitel Sigmy Olomouc:

"Sleduji určité tendence zlikvidovat olomoucký fotbal. Jen jsem ještě nepřišel na to, od koho. Osobně jsem přesvědčen, že v této kauze o korupci a čistotu fotbalu na prvním místě nejde."

Kubíček by kvůli korupční kauze oddálil losování ligy

Podle bývalého sportovního ředitele fotbalové Sigmy Olomouc Jiřího Kubíčka by měla disciplinární komise uzavřít kauzu až poté, co vynese verdikt soud. Někdejší funkcionář hanáckého celku, který v minulém týdnu obvinil ze zosnování aféry kouče Zdeňka Psotku a šéfa klubu Jaromíra Gajdu, by byl pro to, aby se co nejdéle pozdrželo losování nového ligového ročníku. To se má uskutečnit 24. června.

Pokud by se Olomouci vina prokázala, mohla by být v krajním případě vyloučena z nejvyšší soutěže. Kdyby svaz kauzu uzavřel a poslal Sigmu z ligy do 24. června, zůstalo by v lize Brno. V případě, že by potrestal Hanáky sestupem později, dostal by se do ligy třetí tým z druhé nejvyšší soutěže.

Jiří Kubíček:

"Maximálně bych oddálil rozlosování soutěže, aby to bylo pro kluby ještě jedlé, aby to byla ta hrana. Nechal bych prostor, aby se to spravedlivě dořešilo, všichni svědci byli vyslechnuti a soud rozhodl. Poté by mohla rozhodnout disciplinárka a na to, aby odvolací komise stihla třeba do týdne rozhodnout."

Právě Kubíčkovovo svědectví vneslo do nynější aféry nové skutečnosti. V minulém týdnu před olomouckým soudem označil za strůjce kauzy kouče Sigmy Psotku a šéfa klubu Gajdu. Své tvrzení podložil nahrávkou rozhovoru s tehdejším pokladníkem klubu Ladislavem Římským, který mluví o machinacích s penězi. "Nahrávka byla pořízena jen pro mou obranu, nikdy bych ji nedal z ruky. Ale když se zeptal soudce, jestli něco vím, tak jsem to prostě musel dát z ruky, i když jsem věděl, co to způsobí," řekl Kubíček.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články