Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

ČMFS chystá radikální reformu mládežnických soutěží

Praha - Velké změny v mládežnickém fotbale chystá vedení Českomoravského fotbalového svazu a doufá, že se mohou promítnout i do nejvyšších pater domácího fotbalu. Na starosti je má technický ředitel svazu Dušan Fitzel, bývalý úspěšný kouč mládežnických reprezentací. Podle něj je důležité, aby fotbal děti bavil, měly z něj radost a dostal se zpět do každé vesnice.

"První myšlenkou je nový systém soutěží. Měníme jejich struktury na hru 4+1 či 5+1 a s míčem číslo tři pro děti do deseti let, tedy menším, než je obvyklé. Snažíme se změnit celý systém tak, jak je to v celém světě," řekl Fitzel. O tom, jak pomoci mládežnickému fotbalu, se podle něj jedná již rok.

Inspiraci hledal ČMFS v Nizozemsku

Od příští sezony by děti měly hrát na zmenšených hřištích a prakticky jen na úrovni okresů a krajů. "Soutěže nad úroveň krajů by existovaly jen pro sportovní centra a sportovní třídy," naznačil radikální změnu Fitzel, který poukazuje, že podobný model existuje v Nizozemsku. "Je to země s námi srovnatelná a trenéři odtud jsou žádaní po celém světě, ale k tomu nás čeká dlouhá cesta," vysvětluje bývalý kouč maltské reprezentace.

"Změny jsou nevyhnutelné, abychom se dostali někam dále. Podpora a rozvoj mládežnického fotbalu je pro nás jednou z nejdůležitějších věcí," uvedl předseda svazu Ivan Hašek. Na rozvoji mládežnického fotbalu se bude podílet nový partner ČMFS internetová společnost Seznam.cz.

Pro mladé fotbalisty je také určen webový portál Nakopnito.cz, který byl spuštěn v červenci a věnuje se mládežnickému i velkému fotbalu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články