Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Chtěli jsme, aby se vedení FAČR našimi doporučeními zabývalo, uvedla Sportovní rada po rezignaci

Jako poradní orgán neměla ambici řídit český fotbal, ale chtěla, aby se vedení asociace jejími analýzami skutečně zabývalo. Sportovní rada Fotbalové asociace ČR ve čtvrtek kvůli neshodám s vedením kompletně rezignovala. Mimo jiné doporučovala například posílení pozice technického ředitele, jímž je aktuálně Erich Brabec, uvádí v prohlášení zaslaném ČTK.

zdroj: Reuters

Asociace zřídila sportovní radu v čele s jejím předsedou Vladimírem Šmicerem předloni v březnu jako poradní orgán výkonného výboru podobně jako jiné odborné komise pro různé oblasti fotbalu. Měla mít široký záběr a vedení FAČR poskytovat svůj pohled na reprezentační výběry, mládež, akademie, strukturu soutěží či post technického ředitele.

"Sportovní rada se po dlouhodobém a důkladném zvážení všech okolností rozhodla rezignovat. Důvodem byl přetrvávající názorový nesoulad s vedením asociace ve vnímání role a významu sportovní rady a především pak jejích doporučení ve sportovní oblasti fungování FAČR," uvedla rada.

"V tomto ohledu se jednalo především o posílení pozice technického ředitele, jasné pojmenování odpovědností a kompetencí ve sportovní struktuře asociace, priorit v oblasti investic a úspor právě ve sportovních projektech a výchově hráčů a trenérů," doplnila rada.

Ujistila, že si byla vědoma toho, že má pouze poradní roli. "Určitě jsme neměli ambici řídit český fotbal. Ale usilovali jsme o to, aby se našimi doporučeními a analýzami vedení asociace skutečně zabývalo, protože jsme se této práci všichni věnovali zodpovědně a s cílem pomoci českému fotbalu," podotkla rada.

Zřízena byla jako sedmičlenný orgán – vedle Šmicera v ní v úvodu zasedli další bývalí reprezentanti a nynější kluboví funkcionáři Tomáš Rosický se Zdeňkem Grygerou, skaut Jan Říčka, mládežnický trenér Antonín Barák starší, současný sportovní manažer druholigové Zbrojovky Brno Zdeněk Psotka a bývalý reprezentační mluvčí a jedna z tváří hnutí F-evoluce Ondřej Lípa.

Později se rada obměnila. Do čtvrtka v ní zůstávali Šmicer, Grygera, Rosický, Říčka a Lípa, Psotku s Barákem předloni v říjnu nahradili prezident Unie českých trenérů Verner Lička a Hana Výmolová za ženský fotbal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články