Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Chorvatský záložník Plzně Diego Živulič se domluví pěti jazyky

Na školu nikdy nezapomínal, hovoří několika jazyky a ví, že vzdělání je důležité i pro fotbalistu. Chorvatský záložník Diego Živulič je sice profesionálem, který má angažmá v Plzni, ale myslí i na zadní kolečka, protože si uvědomuje, že ani po kariéře fotbalisty život nekončí.

Diego Živulič ještě ve zlínském dresu a Josef Šural
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Za všechno mohou jeho rodiče, kteří na školu vždy kladli důraz. "Matka je lékařka, otec má také vysokou školu," vypráví Živulič. "Jsem z malého města. Naši mě tlačili spíš do učení, protože otec věděl, že prosadit se ve fotbale je hodně těžké," vysvětloval, v čem v Chorvatsku vyrůstal. "Samozřejmě fotbal mě bavil od malička, jako všechny kluky u nás na vesnici," dodává. 

Narodil se na Istrii, která je blízko Itálie a tam hodně lidí italsky hovoří. "Je to jako Slováci u hranic s Maďarskem," vysvětluje. "Španělština je italštině taky podobná, asi jako čeština chorvatštině. Když se mnou někdo mluví, tak mu rozumím, nemám s tím problém. Ale španělsky jsem se neučil, a tak moc nemluvím," popisuje, jak na tom s jazyky je. "A angličtina? Ta je všude kolem nás, ve světě se používá nejčastěji, je i v mobilech a tak. Takže to člověk umí," popsal další jazyk. "Německy jsem se učil čtyři roky, ale přiznám se, že mi moc neseděla. Jako malý jsem pracoval v turistické agentuře, takže něco umím."

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeňský fotbalista Diego Živulič na školu nezapomínal

A co čeština? "Za půl roku už jsem si mohl s klukama trochu pokecat. Největší problém mám s pádama," přiznává. "Ty koncovky mi dělají někdy problém, když mluvím rychle, tak se v tom někdy ztratím a kluci si pak ze mě dělají legraci, ale já to beru, tak to má být," říká slušnou češtinou a přidává úsměv. 

"Myslím si, že je lehčí pro Čecha naučit se chorvatsky než pro Chorvata česky. Vy máte to h a ch a ř," usmívá se. "My máme lj – ale základ je, že jsme Slovani, takže je to podobné. Vím, že jednou skončím s fotbalem, a proto jsem chtěl školu dodělat kvůli sobě," vysvětlil, že o budoucnosti přemýšlí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články