Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští sudí se shodují: Pomohlo by zavedení videa

Praha – Někteří čeští fotbaloví rozhodčí jsou po fatálních chybách arbitrů v osmifinálových duelech světového šampionátu Německo-Anglie a Argentina-Mexiko pro zavedení videa, jež by řešilo sporné brankové situace. Čeští rozhodčí zároveň tvrdí, že přehmatům by zabránili i brankoví sudí, které zkoušela federace UEFA v uplynulém ročníku Evropské ligy. Bývalý mezinárodní rozhodčí Ivan Grégr se domnívá, že pro změnu je nyní ten správný moment. O dění na šampionátu informuje také server msfotbal.cz.

"Teď si myslím, že by byla nejvhodnější doba. Musejí se do toho zapojit fotbalové celebrity," míní Grégr. V cestě přijetí nové techniky podle něj stojí šéfové světové fotbalové federace. "FIFA je zkostnatělá a úpravy pravidel nerada vykonává. Myslím si, že je to ke škodě fotbalu. Prezident FIFA Sepp Blatter pořád tvrdí, že chce, aby rozhodoval lidský faktor, ale tady vidíme, že lidský faktor selhává," podotkl Grégr.

Videorozhodčího by Grégr zavedl jen v případě posouzení, zda padla branka. "Protože bychom došli k tomu, že by každou spornější situaci chtěli řešit videem. Ne, jedině u dosažení branky zavést kameru a čtvrtého rozhodčího, který by to sledoval na monitoru," uvedl Grégr. V tom je zajedno s ligovým sudím Jiřím Adamem. "U gólů bych se za video přimlouval, ale u ofsajdů a penalt ne. To by bylo složité. U branek, jestli míč přešel čáru, se to vysloveně nabízí," řekl Adam.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Ivanem Grégrem

Ivan Grégr, bývalý rozhodčí:

"Rozhodčí to mají čím dál tím těžší, hra se zrychlila. Proto by byla technika zapotřebí a ulehčila by práci jak funkcionářům, tak i rozhodčím."

Dalo se to čekat

Čeští sudí připustili, že chyby vzhledem k výborným výkonům arbitrů v základní části šampionátu tak trochu čekali. "Rozhodčí jsou jen lidi a každý člověk dělá chyby. Zatím jim to vycházelo, a proto jsem si říkal, že je málo pravděpodobné, skoro nemožné, že by celé mistrovství proběhlo bez chyb. Zápasů je hodně, chyby se stanou," řekl člen komise ČMFS Jiří Kureš.

Uruguayští sudí nejprve v prvním nedělním zápase mezi Anglií a Německem nepostřehli, že střela z kopačky záložníka Albionu Franka Lamparda spadla po odrazu od břevna nejméně půl metru za brankovou čáru. Ve večerním duelu pak italští rozhodčí uznali Argentinci Carlosi Tévezovi proti Mexiku vedoucí gól navzdory tomu, že stál ve zřetelném ofsajdu. "V případě těchto sporů by se video hodilo. Šlo by o minutové zpoždění, bylo by to okamžité. Tady to bylo jednoznačné," podotkl ligový sudí Jan Jílek.

Zlepšení by přinesli i brankoví rozhodčí

Čeští sudí se domnívají, že by chyby výrazně omezilo také zavedení brankových rozhodčích, které UEFA testovala v Evropské lize. "I kdyby tam byli třeba celý turnaj zbyteční, tak i při této jediné věci by to bylo opodstatněné. Každá věc, která přinese správný verdikt, je ku prospěchu. A v tomto případě by to brankový rozhodčí musel vidět," uvedl Jílek.

Jílek s Kurešem připisují nedělní chyby chvilkové nepozornosti rozhodčích. "Je to o psychice, soustředěnosti, koncentrovanosti a také o štěstí. Rozhodují setiny a není v možnostech lidského oka to zachytit," řekl Kureš. "Posledních čtrnáct dní byli asistenti na mistrovství světa neskutečně přesní, téměř bezchybní. Tady v tom případě bych za tím viděl vyloženě selhání jedince," dodal Jílek.

Argentina - Mexiko
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články