Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Čeští fotbalisté mají svou asociaci

Praha - Čeští profesionální fotbalisté mají svou asociaci, která bude hájit jejich zájmy při jednání s kluby, ČMFS, dalšími organizacemi a bude jim zajišťovat právní a sociální podporu. Předsedou České asociace fotbalových hráčů (ČAFH) se stal Karel Poborský, ambasadorem Pavel Nedvěd. ČAFH byla přijata za člena mezinárodní unie profesionálních hráčů FIFPro.

Česká republika byla jednou ze tří posledních zemí v Evropě, která dosud hráčskou asociaci postrádala. Dalšími dvěma byly Slovensko a Bulharsko. "FIFA nás kvůli tomu opakovaně kárala. To byl poslední impulz k tomu asociaci založit. Hodně tomu nahrála i situace ve Slavii. Prvotním impulzem ale bylo, že jsme se o tom bavili s klukama, se kterými jsme hráčskou asociaci zažili v cizině a viděli, jakou může mít sílu," uvedl Poborský.

Ten zažil hráčskou asociaci v Anglii, Portugalsku a Itálii, kde oblékal dresy Manchesteru United, Benfiky Lisabon a Lazia Řím. "Nejpropracovanější to mají v Anglii, kde se o hráče dokonale starají. Asociace tam hráčům dokonce platí důchod. Rád bych něco podobného dostal i k nám, ale vím, že to bude hodně obtížné. Zvláště když máme problém s normálními důchody, natož fotbalovými," řekl Poborský.

Je nám líto, video expirovalo.
Profesionální fotbalisté založili asociaci

Asociace bude hráčům nabízet především právní servis a poradenství při výkonu jejich profese, dohled na dodržování právních předpisů FIFA, zajištění plnění hráčské smlouvy i v případě insolvence nebo špatné platební morálky klubu, ochranu zájmů v jednání s agenty, výhody od partnerů ČAFH nebo zastoupení směrem ke svazu a ligovému shromáždění. "Jde o pomocnou ruku. Nezakládáme to proto, abychom s někým bojovali, ale abychom šli jednou cestou a fotbal posouvali někam dál," upozornil Poborský.

Asociace má i podporu ministerstva školství

"Je to velmi správný projekt, který je na západě běžný. Budeme se snažit ho podpořit i ze státních či fondových peněz. Hlavně se mi líbí charitativní prvek," uvedl ministr Josef Dobeš s odkazem na to, že asociace bude rovněž pořádat kempy pro postižené nebo sociálně slabé děti za přítomnosti hráčů. Také bude propagovat fotbal na školách.

Jak asociace funguje

Vstoupit do asociace může každý profesionální fotbalista s českým pasem. "Členství v ČAFH není povinné, ale přáním je, aby všichni fotbalisté první a druhé ligy byli našimi členy. To je zhruba 1700 hráčů. Jen v takovém případě budeme mít sílu prosazovat zájmy fotbalistů," uvedla místopředsedkyně asociace a zároveň předsedkyně odvolací a revizní komise ČMFS Markéta Haindlová. Členství je pro příští sezonu bezplatné, následně budou hráči platit 1000 korun ročně. Ve výkonném výboru působí manažer reprezentace Vladimír Šmicer nebo aktuální český mistr s Plzní Pavel Horváth. Manažerem pro komunikaci s hráči je Horst Siegl. Jako ambasador funguje jeden ze dvou českých držitelů Zlatého míče Pavel Nedvěd.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články