Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi vyloupili Haifu a zapsali druhou výhru v Lize národů, trefil se i Vydra

Druhé venkovní utkání v letošním ročníku Ligy národů, druhé vítězství. Česká reprezentace se tentokrát radovala v Izraeli po výsledku 2:1 a na druhém místě skupiny B2 ztrácí na vedoucí Skotsko, na jehož půdě se představí ve středu, jeden bod. Ve 14. minutě si vstřelil vlastní gól debutant Joel Abu Hanna, náskok zdvojnásobil krátce po změně stran Matěj Vydra a konečný výsledek stanovil Eran Zahavi. V nastaveném čase orazítkoval domácí Manor Solomon tyč.

Čeští fotbalisté se radují z gólu v Izraeli
zdroj: AP autor: Ariel Schalit

Z českého týmu před zápasem v Haifě vypadli tři hráči s pozitivním testem na koronavirus a jeden s neprůkazným výsledkem. V Izraeli scházeli kapitán Bořek Dočkal, Adam Hložek, Antonín Barák a Filip Novák a z logistických důvodů brankář Filip Nguyen.

Devět hráčů kvůli nutnosti absolvovat v sobotu na Kypru kontrolní odběr přicestovalo do Haify až v den utkání.

V pondělí se mužstvo oproti původnímu plánu vrátí do Prahy, kde absolvuje další koronavirové testy. V případě, že by hráči nemohli odcestovat do Skotska, je připraven záložní tým pod vedením kouče reprezentační osmnáctky Davida Holoubka.

V 7. minutě ještě nabíhající Bořil po centru minul a chvíli nato Darida při přečíslení pálil nad, ve 14. minutě však už hosté kuriózně otevřeli skóre. Debutant v izraelské obraně Abu Hanna poslal od postranní čáry malou domů a brankář Marciano promáchl míč.

Ve 29. minutě poprvé zahrozil Izrael. Po standardce hlavičkoval nejlepší týmový střelec Zahavi, kterého vychytal tygřím skokem Vaclík. Na opačné straně po narážce mířil nad Bořil.

Dvě minuty po přestávce Češi zvýšili. Masopust poslal do úniku Vydru, jenž přetlačil v souboji obránce a nezaváhal. V reprezentaci skóroval poprvé od března 2016. "Na Kypru jsem bohužel řešil situace velmi špatně. Tentokrát jsem zaplaťpánbůh dostal míč do pohybu, zakončil jsem to a prostřelil gólmana," popsal Vydra.

Izrael, který ve čtvrtek až po penaltovém rozstřelu prohrál v semifinále play-off o mistrovství Evropy ve Skotsku, nerezignoval a brzy snížil. Solomon ještě v jasné šanci selhal, ale v 56. minutě už se technickou střelou k tyči prosadil kanonýr Zahavi.

Hostům poté mohl vrátit dvougólové vedení Provod, ani v jedné šanci ale neuspěl. Na opačné straně mířil nad Saba. Ve druhé minutě nastavení se protáhl do šance Solomon a Vaclík se štěstím srazil míč na tyč.

"Jsme nesmírně rádi, že se nám podařilo zvítězit na těžké půdě, soupeř byl vynikající. V závěru jsme mohli dát i dostat gól –⁠ přežili jsme velkou šanci, při které míč Tomáš Vaclík vykopl patou na tyč. Musím hráče pochválit, že to i v té nestandardní situaci zvládli tříbodově," hodnotil trenér Šilhavý.

Izrael - Česko 1:2 (0:1)

Branky: 56. Zahavi - 14. vlastní Abu Hanna, 47. Vydra. Rozhodčí: Martins - Campos, Almeida (všichni Portug.). ŽK: Abu Fani, Dasa, Golasa, Menachem - Masopust, Coufal.

Izrael: Marciano - Dasa (75. Dabbur), Abu Hanna (46. Menachem), Tibi, Jeini, Abd Elhamed - Abu Fani (88. Karzev), Natcho (75. Golasa), Solomon - Weissman (66. Saba), Zahavi. Trenér: Ruttensteiner.

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kúdela, Bořil - Souček, Král - Masopust (68. Kadeřábek), Darida (88. Holeš), Provod (90.+3 Petrášek) - Vydra (68. Ševčík). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články